joi, 22 octombrie 2009

Asadar vointa Presedintelui este referendum pentru Parlament unicameral. Schimba acest lucru cu ceva rezultatul prezidentialelor?

***


Nimeni nu se mai indoieste ca aceasta miscare a presedintelui legata de organizarea unui plebiscit pentru un parlament unicameral are un puternic substrat electoral. Dl. Basescu resimte nevoia de conflict, de infruntare, situatie in care se simte cel mai in largul sau. El are nevoie sa puncteze rapid, in aceasta luna ramasa pana la alegeri, daca este posibil.

Atacul frontal asupra contracandidatilor sai cu sanse reale de ai lua locul, nu poate avea sorti de izbanda in conditiile in care toate argumentele logice sunt de partea acestora. Daca in cea cel priveste pe dl. Geoana, presedintele detine asupra lui un ascendent important (l-a invins in 2004 in campania pentru Bucuresti, l-a adus la guvernare in postura de Numarul doi, etc) , situatia era mult mai neagra in cea ce il priveste pe Crin Antonescu.

Antonescu are, la randul sau, un ascendent moral asupra lui Basescu; este mosetnitorul in linie directa a sperantelor pentru o guvernare de dreapta autentica, pornita de la Corneliu Coposu. Crin Antonescu este cel care a acaparat in mare parte electoratul urban educat, adica tocmai acel segment socio-profesinal care l-a adus pe dl. Basescu la Cotroceni. Geoana nu are autoritatea morala de a se erija in opozant al lui Basescu atat timp cat el a fost parte a proiectului basescian pentru o noua Romanie fesenizata.

Totusi Crin greseste daca, la randul sau, il va ataca pe Basescu pe tema referendumului pentru Parlamentul unicameral.Spun acest lucru deoarece Parlamentul Romaniei nu se regaseste in cel mai bun moment al istoriei sale. Ideea generala despre parlamentari este cea intretinuta de televiziunile mogulesti: adormiti in banci, profitori, larve care traiesc din banii publici, incapabili de a gandi si in favoarea omului de rand. Desigur, aceasta imagine este una falsa, dar, dupa alegeri ar fi timp berechet pentru a se demonstra acest lucru.

Pana atunci, extrema urgenta ar trebui sa o constituie inlaturarea d-lui Basescu de la Cotroceni. Ar fi pacat ca aceasta idee generoasa sa fie compromisa de luari de pozitie nesabuite din partea lui Crin. Cred ca, in acest context, aprobarea de catre candidatul Dreptei a ideii prezidentiale l-ar lasa pe dl. Basescu fara singura lui arma reala de care beneficiaza in aceasta campanie. Da, numarul parlamentarilor ar trebui redus. Da, facem o singura camera. Cum doriti Dvs., d-le Presedinte.

Dupa ce va pierde aceste alegeri, Basescu nu va mai exista ca si om politic. Vor mai ramane doar nostalgicii acestei epoci. Dar nostalgici sunt niste invinsi ai sortii, nu-i asa?