sâmbătă, 27 august 2011

De ce are nevoie PNL de un congres extraordinar?

***
In sedinta Delegatiei Permanente intrunita la Mamaia, presedintele PNL Crin Antonescu a pus frontal problema convocarii unui congres extraordinar al partidului. Foarte multa lume si-a pus intrebarea ce nevoie are  PNL de un congres, acum, in an preelectoral,cunoscut fiind faptul ca la cel de anul trecut Crin Antonescu a fost ales presedinte cu o larga majoritate de voturi. Incerc eu un raspuns la aceasta interogatie, nu inainte de a semnala ce cojones are Relu Fenechiu, cel care a fost vizat direct de o intrebare a lui Crin Antonescu, si care nu reusea sa de-a drumul cuvintelor care ar fi trebuit sa constituie raspunsul marelui opozant intern.

PNL are nevoie de un nou impuls integrator, de o netezire a asperitatilor care au inceput sa apara intre cei care au format vechiul establishment al partidului si noua echipa adusa la conducere pe spatele popularitatii lui Crin. Un nou congres ar trebui sa recalibreze primul nivel de decizie din partid  (presedinte, vicepresedinti si membrii BPC)  prin cooptarea unor personalitati marcante ale partidului uitate atunci cand a fost vorba de votul pe liste. Nu este corect ca oameni care au facut ceva pentru acest partid, precum Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu, Mariana Campeanu şi Teodor Meleşcanu, sa fie trecuti pe linie secundara, preferati fiind in schimb persoane fara o marca proprie bine definita, fara background si fara o activitate politica vizibila. Cine e Cornel Popa? Dar Octavian Popa? Daniel Chiţoiu? Vlad Moisescu? Răducu Filipescu? Nu i-am vazut niciodata, nu am avut prilejul sa le auzim ideile, sa le simtim activitatea.

PNL are nevoie de recuperarea oamenilor cu discurs, cu verb, cu idei. Varujan Vosganian merita mai mult in cadrul conducerii partidului. Calin Tariceanu este o marca a liberalismului romanesc. Ludovic este cel care a dat forta personalitatii politice a lui Crin Antonescu. De ce sa ne lipsim de oamenii care ar putea aduce un plus partidului? Momentan PNL inseamna doar Crin Antonescu...si e periculos! Este nevoie de voci distincte, de oameni cu carisma si cu discurs articulat pentru necesitatile diferitelor segmente ale societatii romanesti. Este nevoie de construirea unor alternative la USL, in conditiile in care este foarte putin probabil ca guvernul Boc sa pice in sesiunea parlamentara de toamna-iarna. In contextul in care PSD mizeaza in continuare pe gasca de partid constituita in vremea guvernarii Nastase, este greu de crezut ca discursul justitiar anticoruptie al USL mai poate avea substanta.