sâmbătă, 28 aprilie 2012

Discursul si atat

***
In mod categoric locul unde se simte cel mai bine dl. Crin Antonescu este Parlamentul Romaniei. Elocinta, verbul, ironia fina, toate acestea reprezinta apanajul oamenilor inteligenti. Iar Crin Antonescu este realmente un om inteligent. Discursul sustinut ieri in plenul reunit al celor doua camere in timpul dezbaterilor legate de motiunea de cenzura, ne-a aratat un politician plin de verva, capabil de a tine cu sufletul la gura peste patru sute de oameni. Discursul intreg il aveti aici.

Daca a existat un moment in care marea majoritate a celor prezenti in Parlamanet sa fie conectati la ce spune oratorul de la tribuna, acela a fost discursul lui Crin Antonescu. Acesta a eclipsat pana si cele doua cuvantari ale premierului in functie Ungureanu si a celui virtual, Ponta. In mod sigur parlamentarismul romanesc are nevoie de asemenea oameni, capabili de ai tine legati la problematica in dicutie pe cei prezenti la lucrari. Doar ca, din pacate, cele doua camere au ajuns sa fie populate de catre indivizi care fac parte, mai repede, din lumea necuvantatoarelor decat din cea a oamenilor capabili de a articula fraze. O simpla analiza a textului ne arata faptul ca Antonescu a renuntat la o sintaxa foarte pretentioasa, preferand sa isi directioneze forta discursului sau mai mult catre cei aflati in fata televizoarelor decat in directia celor prezenti la sedinta. Si e bine.

Raman la ideea mea conform careia incercarea de a face un deal cu Traian Basescu este sortita unui mare esec.. Ori, pe la colturi de strada, se vorbeste de o intelegere intervenita intre Victor Ponta si Traian Basescu, conform careia matelotul isi va duce mandatul pana la capat daca nu va mai interfera grav in afacerile guvernamentale. Ori aceasta este o iluzie. Traian Basescu este un presedinte aflat in afara Constitutiei de mai multa vreme. Un guvern USL, in paralel cu continuarea mandatului prezidential al lui Traian Basescu, este un non-sens, o capcana intinsa celor care, acum, se bucura de sustinerea a 60% dintre romani.Prin septembrie, dupa intrarea pe o noua panta descendenta a economiei nationale, de asteptat de altfel, Traian Basescu le va puna masa in cap celor din USL, mergand cu o miscare politica nou-nouta in alegerile din noiembrie. 

Singura sansa de a salva ceva ramane demiterea presedintelui de catre Parlament. Doar ca pentru acest lucru ai nevoie de juristi destepti, politicieni hotarati si de un popor aflat in cunostinta de cauza in legatura cu derapajele grave ale lui Traian Basescu. Reusita demiterii cabinetului Ungureanu reprezinta o victorie de etapa si nimic mai mult. Nefructificata la maxim, ar conduce la revenirea in prim-planul politicii a celor care au furat Romania in uultimii ani.