joi, 14 iunie 2012

Despre alegeri...

***
Gata, am lasat in urma si alegerile locale din 10 iunie, de acum trebuie sa revenim incet-incet la viata noastra normala. Dupa cum am mai amintit, am candidat pentru un post de consilier local, si am fost chiar ales. Din pacate nu am reusit sa punem si primarul, pierzand la o diferenta de treizeci de voturi. Din pacate nici unul dintre cei care am candidat nu am cunoscut micile artificii electorale, atat de bine cunoscute adversarilor nostrii. Deh, naivitatea se plateste intotdeauna. A doua oara sigur vom castiga.

La nivel national, in cazul acestor alegeri, sunt cateva concluzii demne de a fi semnalate. Cine a castigat alegerile? Eu zic ca principalul beneficiar al acestui proces electoral este PNL. Da, stiu, imi veti replica poate ca PSD are mai multe mandate de edili. E adevarat, dar trebuie sa ne uitam care era situatia dinaintea acestui scrutin. Ori PNL a iesit categoric intarit dupa 10 iunie. Daca inainte de aceste alegeri puteam vorbi de doua partide foarte mari si unul mare (PSD si PDL, respectiv PNL), acum vorbim de aceeasi distributie a puterii, doar ca s-a produs o rocada foarte importanta intre PNL si PDL. Liberalii isi vor permite sa negocieze de pe pozitii de forta cu celelalte formatiuni politice de dreapta, in cazul in care vor dori o coagulare politica pe acest culoar. Multe orase mari au de acum primari liberali. Ori, in cazul in care acestia vor performa edilitar, aceasta va inseamna voturi in plus pentru PNL, la alegerile din toamna si la cele prezidentiale de anul viitor.

PSD a castigat si el localitati importante cu bugete locale pe masura. Social-democratii nu si-au ascuns apetenta pentru acele localitati de unde se pot capusa sume importante de bani de la bugetul local. In localitatea unde am candidat, postul de primar a revenit PSD - ului. Unul dintre oamenii prezenti la numaratoarea voturilor a spus, dupa aflarea rezultatului, un mare adevar: e greu sa ii mai scoti pe astia din primarie, dupa ce pun piciorul acolo.  O cruda realitate. Personal nu mai cred de mult in viabilitatea constructiei politice numite USL. In fapt, la Timisoara USL nici macar nu a existat la nivel micro. E adevarat, liderii locali ai PNL si PSD, domnii Robu si Bojin, s-au afisat de multe ori impreuna, pozand in aliatii perfecti. Doar ca ordinul de zi pe unitate, in cazul PSD, a fost acela de a alege lista de consilieri a USL pentru municipiu Timisoara, dar sa il voteze pe Adrian Orza in dauna lui Nicolae Robu, la functia de primar. Ori acest fapt ar trebui sa dea de gandit conducerii peneliste.

Calculele in cadrul PSD se fac si pentru o eventuala asumare unilaterala a guvernarii, lucru perfect posibil in conditiile in care socialistii detin conducerea Executivului prin persoana d-lui Ponta. Recentele decizii ale Parlamentului, care vizeaza golirea de continut a functiei de presedinte al republicii, ar trebui sa dea de gandit d-lui Antonescu. PSD vrea sa stea mult la guvernare si nu doreste sa fie deranjat de nimeni. In viitorul apropiat este nevoie de o apropiere a fortelor politice care se revendica a fi de dreapta. Nimic nu este vesnic iar USL cu atat mai putin. Este nevoie de unitate in jurul principiilor dreptei politice. Daca din cosmelia numita PDL se pot recupera oameni valorosi, cu atat mai bine. Aveam nevoie de o Dreapta puternica!