duminică, 22 noiembrie 2009

Antonescu.Diferenta o face partidul. Adica cea ce nu a avut el

***

Conform exit poll-urilor (si nu avem motive sa nu le credem deoarece diferentele sunt foarte mari!), Crin Antonescu a ratat accesul in finala din 6 decembrie. Cauzele sunt multiple, insa cea primara,  determinanta, este absenta unui aparat de partid bine articulat, capabil de a colporta mesajul electoral si in cel mai izolat sat. PNL-ul este doar un club de discutii, unde niste domni si doamne vin seara sa socializeze in absenta unei alte activitati. Acest partid nu a reusit niciodata sa se organizeze temeinic pentru a-si extrapola mesajul electoral pe tot cuprinsul tarii.

Formatiunea politica liberala traieste inertial de pe urma existentei unei infime clase de mijloc. Insa liberalismul nu ar trebui sa se constituie (nici macar in Romania) intr-un curent politic de nisa. Este total contraproductiv pentru insusi ideea de baza a acestei ideologii. PNL - ul a pus - in acesti ultimi ani - boii inaintea carului. Nu a reusit sa isi constituie baza, adica structurile politice locale. Primarii, viceprimarii, consilierii locali, acestia reprezinta osatura unui partid. Ori partidul nu s-a ingrijit mai deloc sa isi atraga de partea lui varfurile comunitatilor locale, fie ca ne referim la orase de peste 50.000 de locuitori fie la catune de 100 de suflete.

Conducerile filialelor locale se comporta haotic in actul managerial. Nu cunosc sa existe o strategie clara de castigare macar a unei zone dintr-o  regiune a tarii. Ma intreb de ce? De ce acest partid se viseaza egalul PSD sau PD iar structurile sale locale sunt mancate de cancer?  De ce nu exista un masterplan la nivel national sau judetean, in care sa existe stipulati foarte clar indicii de performanta? Stiu, imi veti raspunde poate ca PNL - ul reprezinta un caz deosebit in politica romaneasca, ca electoratul liberal este unul mai boem.

OK, dar atunci sa nu se mai emita pretentii de egalitate cu PD sau PSD. Daca te hranesti de la albia de porci, atunci macar stai in patru labe. Antonescu nu se putea lupta singur cu doua aparate de partid articulate excelent de catre oameni cu viziune. Pentru ca Blaga si Hrebenciuc chiar stiu sa isi faca treaba spre deosebire de Sica Orban, un om care a creat confuzie in mai toate functiile pe care le-a ocupat.

Ce ar trebui sa faca PNL - ul acum, din punct de vedere al aliantelor? Pai ar fi bine sa nu se predea cu totul lui Basescu.  De bun-simt ar fi o alianta scrisa cu PSD - ul care sa genereze o majoritate parlamentara capabila sa vina in fata presedintelui ales cu o propunere clara de guvern. Insa la cata minte exista in capetele luminate cu raze Rontgen ale liderilor PNL, cred ca mai degraba sunt receptivi la o refacere a aliantei DA. Ar fi tragic, deoarece din acel moment, pentru PNL va incepe numaratoarea inversa.

PS: Penibile labele triste voiculesciene in aceasta seara la Sinteza Zilei. Domnul acela care raspunde la numele Ciutacu ar trebui sa se sinucida la cata prostii poate debita pe minut. Vorbea de caracter? La cate bale face la gura cand vorbeste de caracterul lui Crin mi se pare ca locul lui este la Spitalul 9. Asta are impresia ca el l-a creat ca si politician pe Antonescu iar acesta trebuie sa ii dea ascultare neconditionat. Pai bah, nu CCSB matii si INSOMAR - ul lui tac'tu il dadea pe Crin la egalitate, in jurul orelor 18/19 cu Geoana? Penibil personaj.

PS2: Il urasc pe Basescu, nu am sa-l votez niciodata, dar cand il vad pe Geoana...Pe 6 decembrie o stau acasa. Sau urc la munte, departe de civilizatie.

Oameni buni, se poate! Exit poll ora 15

***

CURS Ora 15,00


Traian Băsescu – 30%

Mircea Geoană – 27%

Crin Antonescu – 24%

Avem sanse reale de al trimite pe Crin in lupta finala cu Basescu! Geoana si-a consumat aproape toate cartusele si, in lipsa unor fraude majore,  va scadea procentual pana la inchiderea urnelor. Grosul electoratului captiv al PSD - ului a trecut deja pe la urne. Este randul mediului urban, al intelectualitatii, al celor cu profesiuni liberale. Nimic nu este pierdut, locul secund se joaca. Dupa cum se observa, primii trei candidati sunt departajati de cate trei procente, deci se incadreaza in marja de eroare.

Lupta pentru locul al doilea va fi una foarte stransa. La vot! Acum este momentul sa ne facem auzita vocea! Sunt ferm convins ca dupa ora 21 ne vom bucura. Haideti sa scapam de comunisti, haideti sa facem istorie din indivizi precum Basescu sau Geoana. Sa-i scoatem pe tusa. Sa se injure sau sa se iubeasca acolo.

Votul meu

***

Statul Roman are nevoie de o reasezare a bazelor sale. Clasa politica trebuie sa devina constienta de importanta sa intr-o democratie reala. Ne-am saturat de nesimtirea Actualului sau de lasitatea si minciunile Rosului. De aceea eu votez Crin Antonescu pentru functia de presedinte al Romaniei. De-asemenea voi vota «Da» pentru reducerea numărului de parlamentari, si «Nu» pentru parlament unicameral. Mergeti la vot. Este unica sansa ca vocea romanilor sa se faca auzita. Voteaza. Oricum, dar voteaza.

A inceput Marea Furaciune!

***

Privesc siderat la imaginile prezentate de catre televiziunile de stiri din Gara de Nord din Bucuresti. Ma uit la acea incredibila coada de la sectia de votare amplasata acolo. Aproximativ 500 de persoane stau linistite la coada asteptand momentul votului. Ciudat. Nici unul dintre acesti vajnici electori nu au asupra lor bagaje care sa ateste calitatea lor de calatori. Ma uit si la fetele acestor oameni. Probabil de la tara, imbarcati dis de dimineata in trenuri si trimisi in turneu electoral. Bucuresti prima oprire!

Ajung sa ma intreb daca romanii au ajuns atat de cretini incat sa voteze cu un candidat pentru 50 de lei si un sac de faina. Chiar atat de jos am ajuns ca si natie? Chiar nu se pot lua masuri impotriva indivizilor care incalca constant dreptul la reprezentare in institutiile Statului? Asa rateaza aceasta tara sansele ca i se ivesc periodic. Cancerul acestei societati pleaca de la clasa politica. Indiferent de numele instigatorilor, indiferent de partidele din care provin, impotriva acestora trebuiesc luate masuri dure.

Iar fomistilor care accepta sa isi vanda constiinta conta a 50 de lei, ar trebui sa li se suspende dreptul constitutional la vot pentru unul sau mai multe exercitii electorale. Alterarea rezultatelor alegerilor prezidentiale prin actiunea acestor factori trebuie privita ca un atac direct asupra Constitutiei. Eu personal m-am saturat de perpetuarea acestei stari de fapt.

Trebuie sa mergem la vot in numar cat mai mare, ca sa putem estompa rezultatele turismului electoral!