marți, 29 decembrie 2009

PNL - trecut maret, prezent mediocru, viitor indefinit




***
Partidul National Liberal din zilele noastre - formatiune politica in ale carei principii politice ma regasesc cel mai mult - se va regasi, in 2010, in mare cumpana. Poate niciodata existenta acestui partid nu a fost amenintata cu mai multa putere. Forta de atractie a partidului de guvernamant este destul de puternica pentru a determina o migratie masiva de cadre dinspre PNL catre PD. Si atitudinea acestor oameni nu este intotdeauna vrednica de a fi blamata.

Crin Antonescu a insemnat si inca mai inseamna o mare sansa pentru liberali. Reprezinta omul care ar putea face din PNL un partid la fel de puternic precum celelalte doua mari forte de pe scena politica de la noi. Numai ca Antonescu persista intr-o greseala pe care eu am mai evidentiat-o in cateva randuri: nepromovarea de oameni noi la nivelul intai al conducerii de partid. Crin defileaza cu ruginitii aciuati in jurul sau, precum Orban, Nicolai,Stroe s.a. Ori romanii doresc altceva. Doresc o alternativa credibila la actuala stare de lucruri.

Norica, Ludovic, Radu sunt doar pomanagii de serviciu. Nu cred in forta de seductie a acestora in fata electoratului romanesc. Nu cred nici macar in sansele lui Radu Stroe de al invinge pe mucosul ala al mic al lui Prigoana. PNL - ul trebuie sa isi regandeasca strategia din mers. Nu este timp de certuri interne, nu este timp de dezbateri doctrinare. Esenta schimbarii este OMUL. Stiu ca exista cel putin doi oameni cu functie in PNL care parcurg cea ce scriu eu aici. Domnilor, veniti cu ceva nou, credibil. Promovati tinerii, nu ii lasati sa vegeteze in organizatii al caror unic sens este lipitul de afise.

Aduceti spiritul antreprenorial in decizia de partid. Este exact cea ce lipseste acestui partid pentru a creste mare. Sunteti liberali, in randul acestui partid cred ca inca se mai gasesc si oameni cu initiativa. Este nevoie de un om cu viziune organizatorica, capabil de a vedea organizarea de partid in toata complexitatea sa. Membrii de partid, simpatizantii din toata tara au nevoie de ceva palpabil, ceva in care sa creada. Au nevoie de persoane credibile in care sa isi proiecteze aspiratiile, credinta in mai bine.

PNL trebuie sa se delimiteze CLAR de optiunile abramburistice ale lui Dinu Patriciu. Omul de afaceri nu mai reprezinta un vector de imagine pentru partid ci mai mult o piatra de moara agatata de gatul acestuia. Sumele infime pompate in campaniile electorale ale PNL, trustul de presa "Adevarul" care mai mult a decredibilizat partidul, nu mai reprezinta argumente in favoarea lipirii imaginii lui Dinu Patriciu de PNL. Patriciu ar trebui sa isi vada de bussinesurile sale, acest partid ar trebui sa reprezinte in principal clasa mijlocie din Romania cu toate componentele ei: intelectualitatea, intreprinzatorii mici si mijlocii, oamenii cu profesii liberale, etc.

In incheiere, pentru ca mi s-a pus aceasta intrebare de mai multe ori, vreau sa clarific pozitia mea in legatura cu PNL. Nu sunt membru de partid dar am fost pana in 2006. Am activat in TNL Timisoara pana in momentul in care am constatat ca exista foarte mult amatorism in abordarea unor situatii politice, acest lucru fiind constatabil cel mai flagrant la conducerea filialei judetene Timis. Nu stiu si nu cunosc situatia actuala, cea generata de accederea in fruntea organizatiei Timis a rectorului Nicolae Robu. In orice caz, de afara se vede o imbunatatire.