duminică, 23 ianuarie 2011

Poporul vegetal


***
Eu cred
de Ana Blandiana

Eu cred că suntem un popor vegetal,
De unde altfel liniştea
În care aşteptăm desfrunzirea?
De unde curajul
De-a ne da drumul pe toboganul somnului
Până aproape de moarte,
Cu siguranţa
Că vom mai fi în stare să ne naştem
Din nou?
Eu cred că suntem un popor vegetal-
Cine-a văzut vreodată
Un copac revoltându-se?

Cat de actual vi se pare acest poem? Sincer, mie mi se pare ca Ana Blandiana a scris poezia aceasta ieri. Sau azi. Romanii au avut destul de putini intelectuali care sa puna diagnostice atat de exacte tarelor evidente prezentate de catre acest neam. Nicolae Steinhardt, Titu Maiorescu cu a lui teorie a formelor fara fond, Emil Cioran, care urca pe culmile disperarii cand constata minusurile noastre ca si natiune.Ana Blandiana, cu aceasta poezie optzecista, se inscrie in linia acestor ganditori, care, asumandu-si riscuri inerente, ne pune in fata o oglinda, o oglinda care ne prezinta exact asa cum suntem. Niste plante!

Contrastangismul "Dreptei" lui Basescu

***
Iata ca, peste douazeci de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, avem de-aface cu refondarea Partidului Comunist Roman. Sigur, acest lucru s-a intamplat acum aproape un an, insa abia azi am avut acces la unele dintre ideile profesate de catre acesti domni si doamne.
O vedeti pe Purcica de mai sus? O cheama Doina Ghitescu si este actrita de teatru. A fost invitata, alaturi de alti doi tovarasi, la emisiunea News Magazine a lui Ioska, de la Antena3. De ce credeti ca ii place dansei comunismul? Pentru ca, avand exemplul lui Che Guevarra, cel care in opinia dansei, si-a aparat neamul in care s-a nascut, si dansa simte ca, alaturi de ceilalti tovarasi, poate face acelasi lucru pentru romani. Trecem peste faptul deloc de neglijat, ca El Che era la origini argentinian, nascut la Rosario, si a devenit demnitar al Cubei castriste, deoarece se pare ca pe aceasta doamna nu o intereseaza amanuntele. Dar totusi, o vedeti pe dansa imbracata in combinezon de camuflaj si alergand prin munti, intre Semenic si Paltinis, de exemplu? Eu nu cred ca e in stare.

Bun, daca mai sus ma intrebam retoric daca puteti inchide ochii si sa o vedeti pe Purcica alergand din stanca in stanca, totusi nu pot sa nu fiu ingrijorat de apetenta cu care unii oameni cu o oarecare instruire, isi insusesc fara rezerve mitul lui Che Guevarra. Mai era un mucos prezent acolo, la vreo treizeci de ani, care nu depasise faza limbajului de partid, condamnand ritos burghezia ca fiind raul suprem al societatii romanesti actuale. Ori, termenul burghezie in acceptiunea comunista, nu l-am mai auzit de prin 1989, cand eram si eu elev de scoala primara. Faptul ca in Romania burghezia este slaba, acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze. Clasa aceea de mijloc, mult clamata de catre o societate moderna, la noi reprezinta doar o spoiala si nimic mai mult.

Si mai exista un lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze; neinterventia autoritatilor in momentul in care un partid extremist, cu ideologie extremista, isi face aparitia pe scena politicii romanesti. Probabil ca daca s-ar fi ivit o formatiune politica cu denumirea Garda de Fier,  Legiunea Arhanghelului Mihail sau Totul pentru Țară, interventia autoritatilor ar fi fost mai ferma. Sa vezi ce ar fi iesit din pana lui Tismaneanu sau TRU. Dar asa...Avem un presedinte care a condamnat ferm comunismul ca pe un regim criminal nu-i asa? Dar avem in tara un Partid Comunist Roman acceptat pe esicherul politic romanesc prin complicitatea regimului Basescu. Daca mai apare si o Garda de Fier, putem sa ne intoarcem linistiti in anii '30, schimbati doar numele lui Carol al II lea cu cel al lui Traian Basescu. Duduia ramane.