sâmbătă, 5 februarie 2011

De ce cred in Uniunea Social-Liberala

***

Nu vreau sa intru aici in amanunte despre ce ar trebui sa fie si ce ar trebui sa faca aceasta noua constructie politica numita Uniunea Social Liberala. Au facut-o Codrin Scutaru si Iulia Huiu si va invit sa parcurgeti aceste postari deoarece in ele regasim principiile care ar trebui sa stea la baza acestei aliante politice, mijloacele si directiile de actiune in vederea depasirii de catre tara noastra, a conditiei de cenusareasa a Europei.

Romania s-a afundat, in acesti din urma ani ai regimului Basescu, intr-un marasm general, care a cuprins intreaga societate romaneasca, de la economic pana la politic. Determinant pentru amploarea crizei pe care o traverseaza in acest moment tara noastra, a fost atitudinea miserupista a guvernului in decisivul an 2009. In locul unor actiuni proactive, care sa vizeze stimularea economiei, cabinetul Boc s-a marginit sa ia unele masuri expeditive (impozitul forfetar este doar un exemplu) in vederea unei iluzorii cresteri a colectarilor la bugetul de stat. Nu s-a luat nici o masura logica pentru cresterea sau macar mentinerea fluxului de capital reinvestit in economia romaneasca. Actualele blocaje financiare isi au sorgintea si in aceasta lipsa de viziune strategica.

Din postura mea de liberal conservator, imi este foarte usor sa critic ab initio constituirea acestei noi constructii politice. Insa, din mai multe motive, nu o voi face. Primul si cel mai insemnat dintre aceste motive ar fi cel de ordin ideologic. Am auzit deja prea multi puritanisti ideologici care, in mod interesat, critica aceasta amalgamare social-liberala. Ei gresesc! Statul liberal minimal, visat de parintii acestei ideologii din epoca Luminilor este o iluzie, la fel ca si comunismul lui Marx si Engels. Doar in teorie el este functional. Hayek si von Mises ne-a demonstrat de mult ca singura organizare functionala a liberalismului  este cea neoliberala. Ori neoliberalismul comporta si o importanta componenta sociala. Desi sufleteste sunt mai apropiat de statul minimal al clasicilor liberalismului, ratiunea imi spune ca el nu ar fi functional in conditiile particulare din Romania.

Un al doilea motiv pentru care salut aparitia Uniunii Social-Liberale este acela ca, in acest moment tara noastra are nevoie de o alternativa reala, puternica, predictibila, la actuala stare de fapt. In conditiile in care, in 2012 vom avea alegeri parlamentare iar pe presedintele republicii il cheama Traian Basescu, ne putem astepta oricand la o fraudare masiva a intentiei de vot a romanilor.  Opozitia trebuie sa vorbeasca aceasi limba, daca se poate cu aceeasi voce.

Regimul Basescu este unul corupt pana in maduva oaselor. Lucruri bune nu se pot astepta din partea actualei majoritati politice formata din PDL, UDMR si UNPR. Alternativa este mai necesara ca niciodata. Urmeaza ca liderii politici ai opozitiei sa ii convinga pe romani de necesitatea schimbarii. Aaaa...Mai este un motiv pentru care salut aceasta alianta; astfel se da cu tifla celor care spuneau ca PNL, fara Valeriu Stoica, este incapabil de constructii politice majore. Sssssst!