Libertatea omului e partea divină din el. Petre Tutea
sâmbătă, 24 iulie 2010
Dupa ce plang unii. Nostalgia Raului
***
Regretele publice pe care unii le au vizavi de regimul comunist din Romania incep sa ma inspaimante de-a dreptul. Oameni aflati acum intre doua varste, care au trait epoca comunista, incep sa se dea in spectacol relativ la situatia pe care au avut-o in acea perioada. Sunt unii care uita mult prea repede ce a insemnat comunismul. Desigur, aici intervine si factorul biologic. Multi dintre acesti nostalgici erau tineri in acea vreme. Se spune ca in Uniunea Sovietica, in anii '80, dupa aparitia Glasnostului si a Perestroikai, o echipa de televiziune ajunge intr-un sat unde trebuia sa faca un reportaj despre superioritatea epocii Gorbaciov fata de celelalte cunoscute de cetatenii sovietici. Prima data in calea reporterului ii iese o mamaie la vreo 60 de ani. O intreaba: "Cum a fost maica in vremea lui Stalin?" Femeia ii raspunde: "Bine maica, foarte bine...si aveam si noi doar douazeci de ani!"
Desigur, factorul biologic poate explica aceasta nostalgie irationala. Dar aceasta doar partial. Mie imi este greu sa cred ca pot exista oameni care sa regrete o perioada in care, in Romania Securitatea intocmea dosare de urmarire de marimea celor prezentate in sinteza din imaginea de mai sus, consacrata dosarelor de urmarire existente pe numele lui Corneliu Coposu. Dar poate ca romanii s-au saturat de Libertate si prefera orice balega, doar sa fie calda.
Incepe sa imi fie teama de o tara ai carei cetateni mizeaza tot mai mult pe Irational. Romanii nu au excelat niciodata la capitolul critic dar acum cred ca s-a ajuns prea departe. In urmatoarea perioada vom avea parte de o recrudescenta a discursului politic extremist. Mie teama de labilitatea politica a romanilor. Daca pe foarte multi dintre noi rezultatele sondajului IPP facut public saptamana aceasta le-a produs o mica bucurie, pe mine aceasta instabilitate politico-emotionala a avut darul sa ma inspaimante. Nu se poate ca acum sapte luni sa mizezi totul pe discursul unui nenorocit politic precum Basescu iar azi, la foarte mica distanta de timp, sa spui ca acelasi Basescu nu merita un al doilea mandat. Poporul acesta trebuie flagelat la maxim pentru a se trezi la realitate si sa realizeze cu adevarat care ii sunt prioritatile.
PS: si iarasi fac precizarea pentru "binevoitorii" care ma intreaba pe mail sau in commenturi daca eu nu fac parte din acest popor; DA, si eu sunt Roman si sunt parte a acestui neam, si DA, si eu merit sa fiu flagelat alaturi de toti ceilalti Romani. Multumiti?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Eu as lua fiecare votant pedelist si l-as bate cu palce, exact ca in basmele lui Ion Creanga.Sa le intre bine in cap ce rau au facut tarii! :)
RăspundețiȘtergereDaca tot e ca o perioada din istorie sa le trezeasca nostalgii, de ce oare nu-si aduc aminte o perioada mai recenta, "guvernarea Tariceanu", in care intr-adevar au trait ceva mai bine si am avut cel mai ridicat nivel de trai. Dar cred ca sunt multi factori care induc cu scop si amplifica aceste nostalgii paguboase, si nici noi nu stim sa reactionam asa cum ar trebui.
RăspundețiȘtergereBai papagalule,
RăspundețiȘtergeren-am idee citi ani ai sau ce scoala ai facut si banuiesc ca esti un tzutzer penelist.
Eu am 47 de ani, am facultate, stiu 3 limbi straine, lucrez la o multinationala si platesc impozit pe salariu cam cit vreo 3 salarii minime pe economie. Deci sunt departe de profilul nostalgicului care se duca sa-l jeleasca pe ceausescu la cimitir.
Cu toate astea consider ca DA, era mult, mult, mult mai bine pe vremea lui ceausescu.
Atunci nu ma umileau tiganii si cocalarii cu acceptul autoritatilor de TOATE culorile politice. Atunci se fura mult, mult, mult mai putin, era mult mai multa curatenie si ordine publica, scoala era mult, mult, mult mai scoala decit acuma, cultura era mult, mult, mult mai respectata ca acuma, spitalele erau in cel mai rau caz la fel de groaznice ca acuma, se construiau mult mai multe locuinte ca acuma, nu exista haosul imobiliar de azi samd.
Desigur era dictatura.
Ceea ce face si mai grava situatia de azi a Romaniei, un stat esuat si tiganizat de voi, derbedeii care de 20 de ani calariti cu rindul aceasta tara blestemata.
Eu v-as baga in casa poporului pe TOTI, de la absolut TOATE partidele, plus iliescu, constantinescu si basescu si v-as arunca in aer.
Ar fi prima intimplare pozitiva care s-ar intimpla in Romania in ultimii 20 de ani.
@ Money
RăspundețiȘtergereFantasme...:)
@Lilick
RăspundețiȘtergereSa stii ca exista un mare regret pentru epoca Tariceanu. Am observat o chestie destul de interesanta. Ai mei stau la sat si lucreaza cateva hectare de pamant la 35 km de Timisoara. Mai toti cei implicati in agricultura zonei il regreta pe Tariceanu, stii de ce? Pentru ca subventiile in agricultura le veneau la timp, adica inainte de infiintarea culturii si nu anul viitor, cand nu mai ai ce face cu banii. Acum? Dezastru!
@ Nostalgicu
RăspundețiȘtergereLa dumitale nu pot sa vad decat Frustrare si Nostalgie. Spuneti, sub forma de lauda,ca lucrati intr-o multinationala. Va informez ca de multa vreme locul de munca ideal in Romania nu il mai reprezinta multinationalele. Si o spune cineva care, timp de 4 ani de zile, a condus Departamentul de Vanzari al unei firme producatoare de camioane din Vestul Europei. Dumitale nu ai depasit conditia de sclav modern, indiferent de salariul cu care doresti sa epatezi. Pe mine cel putin suma care reiese din calculul simplu a datelor enuntate de tine, nu ma impresioneaza deloc.
Ai o mare problema daca crezi ca toata lumea fura in tara aceasta. Pentru aceasta problema de atitudine pe care o prezinti de vina poate sa fie si factorul biologic de care vorbeam mai sus. La 47 de ani este normala o criza a egoului. Apar intrebarile legate de realizarile tale din viata de pana acum.
Spui ca Cultura era mult mai respectata decat acum. Te intreb: CARE CULTURA? Cea oficiala, care zugravea doar realitatile comuniste? Proletcultismul?
Vrei sa iti spun ceva? Tarele reale pe care le identifici in postul tau au existat si in vremea comunistilor. Doar ca erau ascunse de ochii publicului larg. Inclusiv de ai tai, se pare. Vorbesti de un stat paternalist, care sa asigure locuinte oamenilor. Te anunt ca modelul acela de stat a murit de mult. Si nu numai in Romania. Ai facultate? Cati ca tine. Era un motiv de fala acum douazeci de ani. Acum, daca te-ai oprit doar la facultate esti slab de tot. Probabil ca si aici exista un motiv major de frustrare.
Pe mine nu ma poti include in categoria celor care au "calarit" aceasta tara deoarece nu am avut prilejul. Si acum voi scrie ceva ce o sa te doara:DE VINA PENTRU DEZASTRUL IN CARE SE GASESTE TARA ACUM ESTE TOCMAI GENERATIA CELOR TRECUTI DE 40 DE ANI, ADICA A CELOR CARE IN ANII '90 PUTEAU FACE CEVA, ERAU MATURI (IN TEORIE CEL PUTIN!) DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC.
Numai ca nu ati facut nimic, ati facut praf tara aceasta. Eu am votat intaia data in 2000. Tu ai votat si cu Frontul Democraţiei şi Unităţii Socialiste din vremea PCR - ului, ai avut puterea sa votezi si in anii '90. Nu ati facut nimic. Sunteti o generatie de ratati frustrati.
Dai dovada de BABISM in stare pura. Stii cum se manifesta? Ideea de baza este ca nimeni nu este bun, toti trebuiesc exterminati, dati la o parte, inlaturati. Esti o baba.
@Garcia Muerte,
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta. De fapt, sper din ce in ce mai mult sa aud. In ceea ce ii priveste pe nostalgici... :)) nu stiu cum poti sa elogiezi si sa deplangi traiul intr-un sistem in care nu iti era respectat dreptul la proprietate, dreptul la informare, in care libera circulatie sau libertatea de expresie iti erau ingradite. Mici oameni mai sunt astia care plang dupa asa ceva. Cu aspiratii mici, mici de tot.
Sincer sa fiu nu inteleg atitudinile nostalgice, fie si dupa 20 d ani. Pretul libertatii a fost prea dureros ca sa renuntam cu atat usurinta la el. Am avertizat si eu cu cateva luni in urma ca ma tem de o alunecare spre un curent politic cu accente mistice de dreapta. Si deja semnale se intrezaresc. criza economica intotdeauan a constituit un fond prielnic...
RăspundețiȘtergere@ Lilick
RăspundețiȘtergereSunt unii carora daca le dai acoperis si hrana, precum Porcilor pusi la ingrasat, devin cei mai fericiti oameni (?) din lume. Asa si cu nea Nostalgicu asta.
@ Florentin
RăspundețiȘtergereTotdeauna crizele politice si economice scot la suprafata scursorile societatii. Citeam zilele trecute o lucrare destul de importanta care sustinea cu argumente peremptorii aceasta idee. Este vorba de cartea lui Tom Ambrose "Despoti si dictatori. De la Nero la Saddam Husein". Prea multe coincidente.