sâmbătă, 20 octombrie 2012

Mimeticul Crin si originalul Basescu.Cateva consideratii

***
Deciziile arbitrare luate de la nivelul cel mai inalt al PNL, personal de catre presedintele Crin Antonescu, ne indica stadiul malformatiei politice cronice de care a ajuns sa sufere acest personaj care, pana mai acum ceva vreme, era considerat alternativa de dorit la un presedinte de tipul celui reprezentat de catre Traian Basescu. Crin Antonescu nu poate deveni o schimbare deoarece el se incapataneaza sa il copieze pe actualul presedinte, om politic pe care cred cu tarie ca il admira in particular, dormind probabil cu fotografia lui sub perna patului conjugal.

Va mai aduceti aminte de abureala aia cu "Romania bunului simt", program in care am crezut si eu, naivul? Cine mai poate priza un asemenea discurs fara nici un fond real?  Unde este bunul-simt atunci cand tu, in calitate de presedinte de partid, asterni covorul rosu, pregatesti painea si sarea si executi vreo cativa dizidenti din partid in calea accederii in aceasta entitate politica a lui Gigi Becali? Unde este buna crestere in momentul in care calci in picioare pe mai toata lumea, multe dintre aceste personalitati fiind legate direct de PNL inca din anii '90? 

Multi veti spune ca Gigi Becali a fost folosit si de catre Traian Basescu ca si trambulina de imagine intr-un anumit mediu.  OK, dar stiti care este diferenta reala dintre originalul Basescu si trista copie numita Crin Antonescu?  Primul l-a folosit pe finantatorul Stelei fara a fi nevoit sa ii dea vreo sinecura in structura Statului, fara sa promoveze maimuta curentata in vreun scaun parlamentar. Disperarea cu care Antonescu il copiaza pe Basescu ar trebui sa constituie studiu de caz pentru psihologia politica.

Dar asemanarile dintre cei doi nu se opresc aici. Atunci cand a preluat conducerea PD - ului, Basescu i-a executa pe mai toti cei care facusera parte din vechea conducere, in frunte cu Petre Roman, Bogdan Niculescu-Duvaz si Alexandru Sassu. Crin Antonescu, mai molatic si mai adormit dupa cum il stim, inca se gaseste la stadiul marginalizarii vechii garnituri de lideri. Avantaj pentru mentorul Basescu. Dupa ce a acces in functia suprema din Statul roman, actualul presedinte a sustinut o nulitate cu pretentii, Emil Boc, la sefia partidului din care a fost nevoit sa demisioneze. Crin Antonescu, in timpul scurtului sau intermezzo de la Cotroceni, a urmat exemplul originalului Basescu, numind la conducerea PNL pe cel mai sters ministru din guvernul Ponta, Daniel Chitoiu, om fara foarte multe pretentii, aproape nul din punct de vedere profesional, unul dintre autorii scenariului privatizarii Oltchim.

Nu putem judeca ratiunile reale ale decapitarii unor organizatii locale. Poate ca, intr-adevar,  acestia au tradat. Dar acest lucru nu ii cautioneaza cu nimic liderului penelist gestul de al invita in partid pe Gigi Becali, individ certat cu limba romana, cu bunul simt si, in general, cu toate valorile care au dat continut si esenta vitala PNL - ului de-a lungul epocii. Un liberal are o anumita prestanta, un limbaj decent, un anumit farmec vintage, lucru care il face remarcat imediat. Care dintre aceste atribute sunt de gasit in persoana lui Becali?

Si o ultima observatie. Ce ne facem cu titulatura de partid de Dreapta, acum, cand se pare ca PNL - ul se afla in plin viraj doctrinar catre Stanga, supraaglomerand acea zona politica si lasand un culoar nesperat pentru PDL si satelitii sai? Ce mai este de Dreapta in discursul public penelist? Mai nimic. PNL a ajuns doar o alta forma fara fond, printre altele atat de usor de identificat in politica mioritica.