luni, 30 august 2010

O raza de speranta pentru o guvernare falimentara. Sorin Frunzaverde, viitor ministru?

***
Guvernarea neagra care a acaparat Romania dupa 2008 pare a se regasi in imposibilitatea de a se reforma. Si totusi...Daca acest guvern nu poate fi urnit de la Palatul Victoria prin mijloace parlamentare, macar el insusi sa adune mai multa competenta, fie si doar pentru acel dram de "mai bine" la care visam cu totii. Incapacitatea structurala a unora dintre ministrii lui Basescu de a gestiona corect domeniile pe care le pastoresc a condus Romania pe marginea prapastiei. Iata insa ca exista si oameni responsabili in PD. Se pare ca dupa remanierea de toamna, Sorin Frunzaverde va reveni in Executiv ca ministru. La ce minister? Nu se cunoaste inca acest amanunt, insa presiunile inteprinse pe diferite canale la Bucuresti, il va duce pe Frunzaverde la Bucuresti.

Marturisesc ca din protipendada pedista doar doi oameni se bucura de respectul meu: Vasile Blaga si Sorin Funzaverde. De ce? Pentru ca ambii sunt in primul rand buni administratori si mai putin politicieni in sensul larg acceptat al termenului. Si mai exista un amanunt: cei doi au proprietatea ideilor exprimate, nu sunt niste declamatori in public ai textelor propagandistice intocmite la Cotroceni. Da, poate acum nu sunt suficient de vocali contra lui Basescu. Dar cei doi reprezinta factori aleatori demni de luat in seama. Iar orice voce care se ridica contra ortodoxiei basesciene merita incurajata.

Stiu sigur ca Traian Basescu nu agreeaza deloc ideea de al avea inca odata pe Frunzaverde ca si ministru. In momentul in care s-a mai pus problema ca Frunzaverde sa vina la Bucuresti pe post de ministru, actualul presedinte s-a opus din rasputeri, motivand sec ca "Frunzaverde este mason". Acest argument prezidential nu sta deloc in picioare in conditiile in care ministrii nemasoni reprezinta o minoritate inca din anii '90. Si atunci care este problema reala a lui Basescu vizavi de Frunzaverde? Pai Frunzaverde nu tace in fata lui Basescu. A criticat deschis operatiunea "EBA europarlamentar", a condamnat numirile politice, s-a opus zig-zagurilor ideologice ale PD - ului, dar mai ales el este cel care stie foarte multe despre cariera politica postdecembrista a actualului presedinte al tarii.

Va fi acceptat de catre Basescu? Doar de nevoie, dar cred ca va ajunge din nou ministru.