marți, 8 februarie 2011

Cum au descoperit procurorii DIICOT apa calda

***
Recentele retineri operate de catre procurorii DIICOT in vama Moravita au fost intampinate cu surprindere de catre unii. Numai ca activitatea ilicita care avea loc in acest punct vamal nu mai constituia demult un secret pentru oamenii zonei. Somptuoasele locuinte ale unor agenti vamali, masinile cu care se perindau prin oras in afara orelor de serviciu, care, unele dintre ele, costa poate cat salariul de vames pe cinci ani, au dat de banuit mai tuturor vecinilor, mai putin Procuraturii.

Si daca acest lucru nu era de-ajuns, haideti sa vedem cum reflecta presa cea ce se intampla in localitatea de la granita cu Serbia. La 6 august 2009, cotidianul Gandul, sub semnatura jurnalistului de investigatie Dragos Bota, scria negru pe alb, cu subiect si predicat urmatoarele despre o sefa de tura:


Salariul pe opt ani l-a făcut în 12 ore. A fost la primul serviciu ca şef de tură în vama Stamora Moraviţa. Când a plecat acasă, inspectoarea blondă de la Poliţia de Frontieră a luat cu ea vreo 60.000 de euro. Neimpozabili. Şpaga colectată peste noapte de toţi colegii de la traficanţii de ţigări. Asta a fost vestea rea pentru păcăliţi. Vestea bună a fost o tură mai slabă. S-au băgat în ţară doar 600 de baxuri de ţigări din duty-free-uri. Bine că n-a dat lovitura când au fost 2.000 de „cartoane”. Păgubiţii au rămas cu o dilemă. Cui să o reclame? Oficial, nu aveau unde. Aşa că, după o lună, a fost schimbată din funcţie, pe motiv că poliţistei i s-a terminat detaşarea.


Bun. Credeti ca doar blonda inspectoare, adusa cu tema la Moravita, percepea cuantumul total al spagii de la subordonati? Nu, au mai fost cazuri, stati linistiti. Tot Dragos Bota mai ofera un caz de analizat.

Un coleg, tot şef de tură, este la fel de celebru. Pentru că după fiecare tură de noapte se urcă în X5 şi se duce direct la aeroport. Se urcă în avion şi pleacă la apartamentul din Bucureşti.

Ei, ce ziceti? Banoasa meseria de vames la Moravita, nu, din moment ce bucuresteanul nostru isi permitea sa faca naveta cu avionul cu un salariu de 2500 de lei, net lunar.In fapt, Moravita a devenit un adevarat El Dorado. Toti vamesii de pe granita cu UE isi doreau o detasare in acest punct vamal. Ditamai comisarii au renuntat la functii pe granita cu Ungaria pentru a activa ca simplii agenti in Vama Moravita. Din 2007 pana acum, domnul DIICOT a tot avut timp sa se autosesizeze insa lipsea imboldul necesar. Iar acum aceasta a sosit sub forma neadmiterii Romaniei in spatiul Schengen. Apropo, stiti la cat a calculat Dragos Bota nivelul spagii lunare de la Moravita? 4.000.000 euro, doar din cotizatiile celor care se ocupau cu traficul de tigari. Tara UE. Doar DIICOT nu stia, nu?