miercuri, 20 februarie 2013

Atacul Ghiță, apărarea SRS și contraatacul Klaus Johannis

***
Foarte facil, titlul postarii sintetizează exact cea ce s-a întâmplat în ultimele săptamăni în politica românească. USL nu va mai rezista până la alegerile de anul viitor, acesta este un fapt cert, iar problema cea mare pentru această alianță o reprezintă tipul de politică patronat de către actualul premier, președintele PSD, Victor Ponta. Este foarte clar ca PSD nu se mulțumeste deloc cu actuala impartire din politica bucuresteana, atacul scelerat intreprins de trustul RTV, al prietenului Sebastian Ghita, la adresa liderului PNL Crin Antonescu fiind doar un balon de incercare. Sondajele abracadabrante prezentate de acelasi post de televiziune, care il dau pe Ponta la 52% incredere iar pe Crin la un neverosimil 27%, vin in completarea actiunilor destabilizatoare initiate de catre tabara politica a premierului Copy/Paste.

De data aceasta trebuie sa recunosc ca liderul penelist a parat precum un spadasin foarte priceput atacul media la care a fost si este inca supus. L-a aruncat in scena pe Sorin Rosca Stanescu, cel care l-a deconspirat (daca mai era nevoie!) pe prietenul Ghita ca fiind un ofiter acoperit al unui serviciu special. Frumos, omul a fost aratat cu fata lui reala! Rosca Stanescu este un tip caruia i se pot reprosa enorm de multe, insa nu si faptul ca nu ar avea acces la informatii de prima mana. Ofiterul Ghita, prietenul premierului plagiator, a mai marait o data dupa care si-a asezat cuminte botul pe labe. Pana la noi ordine, evident! Insa Crin a marit miza jocului, dand un sah de toata frumusetea admiratorului lui Che Guevarra, recte premierul Copy/Paste. Aterizarea in PNL a lui Klaus Johannis - posibil chiar pe un post de prim-vicepresedinte - indica faptul ca Antonescu este dispus sa joace toate cartile posibile.

Sa ne aducem aminte ca -  mai acum cativa ani  - Klaus Johannis era privit de catre romani ca fiind premierul ideal. Totusi, este important de subliniat faptul ca Johannis nu este un prieten al PSD, ba dimpotriva. In campania prezidentiala din 2009, un anume Prostanac i-a cerut primarului de Sibiu sa semneze o adeziune la PSD, ca sa fie sigur de numirea in functia de premier. Replica lui Klaus Johannis l-a dezarmat total pe presedintele de trei ore: Nu a reusit sa ma faca pesedist Adrian Nastase, atunci cand era tare si mare, si vrei sa ma faci tu? Ha!  De-asemenea, este de reamintit faptul ca Sorin Frunzaverde are o misiune foarte clara in PNL, si anume aceea de a racola alesi de la alte partide,  care sa sustina ideea unui mare partid zice-se de dreapta. Cei din PNL ar trebui sa nu isi mai faca iluzii in cea ce priveste relatia cu PSD; fundamentul ei l-a reprezentat exclusiv alianta anti-Basescu si atat. Nimic nu ii poate tine, in mod normal, impreuna. Masurile economice luate deja sau preconizate a fi luate de catre staful premierului Copy/Paste sunt unele indreptate direct impotriva bazei politice a liberalilor, in speta impotriva micilor intreprinzatori privati.

In fapt, privind lucrurile la modul cel mai realist, PNL se gaseste la guvernare, deoarece face inca parte din muribunda USL, insa nu guverneaza. Toate atributiile ministerelor incredintate liberalilor au fost in prealabil golite de orice continut. Premierul-rusine  - singurul premier plagiator din istoria Romaniei - a avut grija sa incartiruiasca in Executiv toti pupilii socialisti, unii dintre ei veritabili infractori, precum secretarul de stat Valentin Preda, cel pus sub invinuire in mod oficial de catre DNA. Vosganian are perfecta dreptate sa se  revolte impotriva acestei stari de fapt, deoarece PNL este co-partas intr-o guvernare in care nu conteaza. Paradoxal, scandalul acesta care se profileaza, pare sa fie in avantajul PNL, deoarece este clar ca Antonescu poate puncta mult mai bine din postura de opozant al guvernului, un guvern care nu exceleaza deloc la capitolul comunicare. O sa avem parte de un an politic interesant. Pronosticul meu este acela in maxim un an USL va fi doar o amintire politica, aruncata la cosul de gunoi al Istoriei, alaturi de CDR, USD, ADA si alte asemenea acronime politice formate din trei litere.