marți, 29 septembrie 2009

PSD - ul lui Geoana si complexul Basescu.'É finita la commedia?







***


Categoric, in relatia cu presedintele republicii PSD - ul prezinta un complex de inferioritate greu de estompat. Cele doua figuri dominante din PSD - ul de azi, presedintele partidului, dl. Geoana si presedintele Consiliului National, dl. Nastase, au suferit infrangeri dureroase in cursele electorale uninominale in care au concurat cu dl. Basescu.

Singurul adversar de calibru din randurile social-democratilor, capabil de al infrunta cu succes pe Traian Basescu ramane Ion Iliescu. Doar ca exista cateva impedimente in privinta domniei sale; varsta biologica si prevederile constitutionale sunt cele mai importante. Geoana nu este un adversar serios. Acest lucru a devenit sesizabil atunci cand a acceptat sa isi lege partidul la remorca actualului presedinte.

Episodul Dan Nica este rezultatul modului in care Mircea Geoana a inteles sa negocieze componenta actualului Executiv. PSD - ul putea cere in cadrul acestor runde de negocieri care au precedat formarea Guvernului PD - PSD functia de premier. In contextul in care democratii erau disperati sa revina la guvernare, li se putea impune si aceasta conditie. PNL - ul a demarat scurtele tatonari cu PD - ul pornind tocmai de la aceasta conditie sine qua non, in acceptiunea liberala.

Mircea Geoana s-a comportat precum un negustor care, sesizand o mica urma de concurenta, lasa din pret la produs doar in ideea de a vinde, sesizand ulterior ca este in faliment. Cam aceasta este situatia actuala a PSD - ului. Vocea partidului in cadrul guvernarii este firava, mijloacele de a se face vizibil sunt cvasi-inexistente.

In acesta cheie trebuie interpreta eventuala parasire a coalitiei de catre PSD. Sigur, si PD - ul lui Basescu isi are rolul lui in fortarea acestei decizii. Insa comportamentul politic al lui Geoana este unul sinucigas.