duminică, 22 august 2010

Despre traseismul politic. O parere

***

Colegul Alexandru Marin, in ultimul comentariu de pe blogul sau, face o comparatie intre tradatorii de idei de acum de mai bine de un veac (cazul Manolache Costache-Epureanu) si cei de azi. Probabil prin prisma patinei timpului, Epureanu apare ca un tradator, dar un tradator cu staif, in antiteza cu  actualii, cei enumerati fiind generalul AZP - urilor, Gabriel Oprea si Niculae Ontanu, primarul Sectorului 2 din Capitala. Personal nu cred ca situatia s-a schimbat foarte mult in ultima suta de ani, cu exceptia perioadei comuniste, cand nu aveai un al doilea partid unde sa poti "emigra".

Romania este nefericita posesoare a unei clase politice tarate ab initio. Toate incercarile de modernizare a suprastructurii politice au reusit doar intr-o mica masura. Fondul politic a ramas acelasi. Cei care chiar au crezut in occidentalizarea clasei politice din Romania doar au fortat rezultatele unor analize si nimic mai mult. Paradoxal, junimistul Titu Maiorescu a fost cel care a stabilit un diagnostic realist, prin teoria formelor fara fond, valabila in mare masura si in zilele noastre.

Romania nu a cunoscut Democratia in sensul comun cunoscut azi, pana la alegerile din 1992. Fie ca vorbim de Neocomunism, Comunism, Antonescianism, Legionarism, Carlism sau despre rotativa guvernamentala bazata pe existenta a doua partide majore, principiile alegerilor libere a fost puternic fraudat. In zilele noastre sensul democratic al procesului electoral este corupt tocmai prin traseismul politic acceptat cu mare larghete intr-o tara membra a Uniunii Europene. Sensul votului popular este denaturat foarte usor prin existenta constiintelor de vanzare, a celor care se vand pe diferite sume de bani sau pentru diferite privilegii.

Daca as avea doua sute de milioane de euro si as fi dispus sa ii bag pe toti in politica, in maxim treizeci de zile as avea majoritatea in Parlamentul Romaniei cu un partid fondat azi! Din pacate aceasta este cruda realitate. Acesta este si principalul motiv pentru care, in trecuta campanie electorala, l-am sustinut atat cat am putut pe Crin Antonescu. Am crezut intr-un reviriment al politicii bazate pe doctrina, idei, mijloace. Din pacate Romania nu este pregatita pentru asa ceva. Nu inca  - ar spune Optimistul. Nu va fi pregatita niciodata - ne-ar zice Pesimistul.