marți, 18 mai 2010

Un Porc care latra:Mircea Mihaies!


***
Da, doamnelor si domnilor, in tara in care o gaina a nascut pui vii, avem si porci care latra. Culmea, acesti porci au si nume si prenume. primele care imi vin in minte sunt Horia Roman Patapievici, Mircea Mihaies, Mircea Cartarescu si mai sunt si altii dar mi-e lene sa le mai insir aici pestilentialele lor nume. De ce sunt ei porci? Pentru ca, precum guitatorii, sunt pusi la cotet si tinuti la ingrasat fara sa miste un deget. Stapanul le da laturile cu care se hranesc iar ei fac ce? Caca. Da, produc doar caca si latra precum cainii.

Mircea Mihaies reprezinta perfect prototipul porcului de serviciu. Cu vreo patru functii la Stat remunerate gras de tot, functii care ii asigura linistea financiara, Porcul Mihaies nu trebuie sa faca altceva decat sa latre. Este greu de realizat cum un Porc poate sa latre, dar in cazul lui Mihaies si al comilitonilor lui, acest lucru este posibil. Locul unde Porcul isi expune public dejectiile il constituie oficiosul EvZ, gazeta care i-a conferit Porcului titlul de Senator. Vasazica un Porc Senator!

In privinta sumei lipsa de la bugetul pensiilor,Porcul are idei. Ne lumineaza Porcul prin latratul lui, unde ar trebui cautata suma lipsa. "Jumătatea de miliard ce trebuie să ne vină de la amicii lui Dinu Patriciu corespunde exact sumei ce lipseşte din fondul de pensii...A pichetat cineva domeniul somptuos al Sultanului de la Snagov?" . Pentru Porc nu conteaza ca Patriciu (un profitor nenorocit, daca vreti parerea mea!) nu mai are nici o legatura cu Rompetrol. Nuuu! Stapanul i-a transmis Porcului ca daca vrea sa se mai bucure de regimul de cocina,  cu cele trei-patru surse de laturi, trebuie sa latre la dusmanii sai. Si Porcul se executa.

Trec pe langa Porc de multe ori pe strada. Ne intretaiem drumurile prin piata centrala a Timisoarei. Ii aud subtirele grohait, de Porc imberb, imatur. Si totusi, fiziologic, se gaseste la deplina maturitate. Candva insa, Porcul avea o alta parere despre Stapan: "...Ilustrata superlativ de cazul Basescu, in care orgoliile mitocanesti, interesele de gasca, proasta crestere, incompetenta si nerusinarea isi dau gratios mana, viata politica de la noi pare, tot mai mult, o afacere intre mafioti. Clientelismul generalizat, teama pierderii privilegiilor (de la cele marunte la cele inimaginabil de mari), reflexele totalitare fac din Romania o tara in care normalitatea e tot mai mult exceptia, si nu regula".

Deh! Porcul tot Porc ramane!