miercuri, 16 decembrie 2009

De ce a pierdut Geoana alegerile. Doua idei



***

Ca si multi alti fraieri, si eu am crezut in posibilitatea ca Basescu sa fie inlaturat democratic in acest decembrie 2009. Nu a fost sa fie, iar motivatiile sunt varii si merg de la incapacitatea structurala a individului Geoana de a repurta victorii personale si merg pana la teoria conspirationista a fraudarii alegerilor in virtutea perpetuarii "escului" prezidential. Daca pe cea dintai as marsa si eu, la auzul celei din urma ma pufneste realmente rasul.

Cauzele reale - majore - sunt, in opinia mea, urmatoarele:

- campania desantata anti-Basescu a unei parti a presei audio-vizuale care a avut efect de bumerang in sensul ca o mare parte a celor nehotarati s-au regasit in victimizarea continua a lui Traian Basescu. Hotaratoare in turul al doilea nu au fost voturile liberale ci cele ale nehotaratilor, mobilizati la urne de campania agresiva anti-Basescu.

 - vizita fara sens aparent facuta de catre Mircea Geoana lui Sorin Ovidiu Vantu in contextul in care intregul discurs electoral al lui Basescu era construit in jurul ideii de "mogulism". Hrebenciuc trebuia sa il incuie pe Geoana intr-o camera si sa ii dea drumul de acolo duminica, 06.12.2009 la ora 21. La aceasta ora Prostancul era presedinte. Apropo de Hrebenciuc, dupa esecul candidatului PSD au existat foarte multe voci care l-au declarat terminat. Un prieten mi-a atras atentia astazi asupra unui aspect extrem de interesant; Hrebe a castigat pentru Prostanac Romania, balanta a fost inclinata in cealalta parte de voturile diasporei, adica a unei categorii de votanti care, si in opinia mea - ar trebui exclusa de la votul national. Neplatind impozite catre Statul Roman, acesti indivizi ar trebui sa se concentreze exclusiv asupra civismului sau a activismului politic din noua lor patrie.

Dar aceasta este o alta problema pe care o voi aborda mai pe larg intr-un viitor comentariu.