miercuri, 2 noiembrie 2011

Ce mai inseamna legitima aparare in propria ograda. Caz concret

***
Foarte multe discutii s-au iscat in ultimii ani in cea ce priveste definirea legitimei aparari. Legea romaneasca nu prea incurajeaza cetatenii sa isi apere propria viata, ba mai mult, ajungand chiar sa ii condamne pe cei care "indraznesc" sa ridice capul din pamant atunci cand sunt victimele unor agresiuni. Bunaoara la Timisoara. Grup de magraoni care se cinstesc si dau cu maneaua la tot cartierul, indiferent daca vecini doresc sa le asculte mizeria de muzica sau nu. Cetatean roman, vecin indignat, telefoneaza dupa garcea, care nu reuseste sa linisteasca nationalitatea conlocuitoare. Patrateii imbracati in hainele Statului au semnat condica de prezenta la incident, aportul lor fiind zero la rezolvarea lui, croncanitoarele continuandu-si maneloteca. Mai mult, suparati de faptul ca vecinul a chemat organul de ordine publica, romulanii au dat buzna in gospodaria omului, incercand sa ii rezolve pentru totdeauna problemele de pe aceasta lume. Doar ca cetateanul a fost mai rapid, mai ales dupa ce a devenit foarte clar ce va urma, astfel ca un agresor a spus adio lumii asteia nedrepte putin mai devreme decat ar fi fost cazul. Dar iata intreaga poveste, preluata din cotidianul online deBANAT.ro.

În România, dacă nu ai o căruţă de bani şi nu esti vedetă, ajungi să înfunzi puşcăria, deși ești în legitimă apărare. Oficial, în Timiş nu există niciun caz de legitimă apărare consemnat. Neoficial, ar fi câteva, toate ale unor oameni simpli care stau după gratii, după ce și-au apărat nevestele, copiii sau propria viaţă.

Costică Andronache are 43 de ani și este condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor. În 30 august 2007, sătul de nopţile nedormite din cauza chefurilor gălăgioase ale vecinilor romi, Costică Andronache a chemat poliţia să facă linişte, dar echipajul sosit la faţa locului nu i-a calmat pe ţigani. Gălăgia a continuat, iar unul din romi, nervos că Andronache a chemat poliția, s-a dus peste acesta să îi ceară socoteală. Ion Molnar şi fratele lui au dat buzna în curtea lui. Au scos pur şi simplu poarta lui Andronache din ţâţâni şi au vrut să-i bată copiii, toți cu vârste sub 10 ani.

De teamă ca ţiganii să nu le facă vreun rău, Andronache a pus mâna pe cuţitul cu care meşterea ceva la o uşă, iar când Ion Molnar l-a atacat, a lovit şi el. “Victima a fost înjunghiată la Andronache în curte, apoi a trecut în curtea altui vecin, unde a decedat, în timp ce clientul meu se urcase pe un garaj, ca să scape de agresori. Instanţa putea reţine măcar scuza provocării. Faţă de cazul Stefan Iovan, acesta era de 100 de ori mai în legitimă apărare. Nu am să înţeleg niciodată de ce instanţa a pornit cu păreri preconcepute şi nu a luat act de realitate”, susţine avocatul bărbatului, Serafim Moraru, fost judecător.Cu lacrimi în ochi, Costache Andronache a povestit la audieri că era ameninţat în repetate rânduri de către ţiganii vecini. “Au intrat peste mine în curte. Amândoi. Unul i-a zis celuilalt să mă omoare. Ne-am bătut, iar eu doar m-am apărat. Îmi pare rău pentru ce am făcut”, a declarat omul, în momentul arestării.
Ca să nu fie linşaţi de ţigani, copiii și soția lui Andronache au fost preluaţi imediat de jandarmi. „După arestare, timp de doi ani, femeia nu a îndrăznit să se întoarcă acasă. A locuit numai pe la cunoştinţe şi prieteni. A revenit în imobil abia după ce poliţia i-a garantat paza”, a mai povestit avocatul familiei. Surse din Polţie confirmă faptul că scandalurile în care erau implicaţi vecinii lui Andronache erau cunoscute. Se ştia inclusiv că băiatul lui Andronache fusese agresat de romi, la un moment dat. Adresa lor era pe o listă care conţinea 40 de obiective ce trebuiau supravegheate. “Cu ceva timp înainte de incident s-a renunţat la aceste verificări, dar ţiganii simt rapid când nu mai sunt supravegheaţi”, au mai povestit surse din IPJ Timiş.

Instanţa nu a luat act nici de faptul că romii respectivi făceau mereu scandal vecinului, nici că i-au agresat la un moment dat copilul, nici de faptul că victima a fost înjunghiată în curtea lui Andronache, nici măcar că poarta acestuia fusese forţată şi ruptă de romul devenit victimă. În 12 mai 2008, Tribunalul Timiş l-a condamnat pe Costică Andronache pentru omor, la 18 ani de puşcărie. Recursurile sale, care au ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost respinse ca nefondate.

Cam aceasta este situatia autoaparari in tara numita Romania. Intra magraonul peste tine in casa si tu faci inchisoare.