marți, 27 iulie 2010

Cristian Preda sau despre cum se "fabrica" viitorul lider al PD

***

Cred ca nu se mai indoieste nimeni de faptul ca fostul consilier prezidential vizeaza fotoliul de lider al PD - ului. Insa cea ce nu foarte multi cunosc este faptul ca actualul europarlamentar joaca cartea "independentului" in limite clar determinate in cadrul laboratorului socio-politic al Cotrocenilor. Distantarea treptata de pozitiile oficiale adoptate de catre PD are scopul de al individualiza pe Cristian Preda in raport cu restul necuvantatoarelor pediste. In cazul in care dizidenta lui Cristian Preda in cadrul PD - ului era una reala atunci ati fi vazut tropetele pediste cum il acopereau cu calificative degradante mai ales pentru un fost decan de facultate de Stat.

Nici macar distantarea de Elena Udrea nu este una reala ci doar una de ochii lumii. Ambii slujesc acelasi stapan, este greu sa nu cada de-acord pe chestiunile de fond.  Nu l-ati vazut pe dl. Preda cat de sprinten era atunci cand cara poseta d-nei Udrea, la sediul PD Bucuresti? Are si de ce sa fie recunoscator din plin partidului. Slujba atat de bine remunerata de la Bruxelles a fost obtinuta prin aportul aparatului de partid si nu datorita capacitatilor si insusirilor sale extraordinare de om politic. Prezenta lui in spatiul public este una chiar neplacuta, comparabila cu cea a lui Grigore Cartianu, daca vreti. Luati impreuna, ambii acopera cantitativ productia de transpiratie a d-lui Iosif Boda, de pilda.

In fapt Cristian Preda alearga acum pe culoarul pe care, pana acum cateva luni, isi croia drum catre sefia partidului Cezar Preda, cel care copia la indigo atitudinea politica care l-a dus pe Crin Antonescu catre sefia PNL. Probabil ca Cezarica nu este deloc fericit de concurenta ivita tocmai pe aceasta parte a PD - ului, de aici si incercarea de distantare a vechilor pedisti de Cristian Preda si gasca "intelectualilor". Basescu nu putea tolera existenta unui factor aleator de calibul lui Cezar Preda la varful partidului. Misiunea incredintata lui Crisian Preda este una destul de transparenta: adu partidul in curtea Cotrocenilor, pare sa fie porunca lui Zeus.

Imi pare rau pentru cei care cred inca in versiunea conform careia Cristian Preda ar reprezenta o noua cale in PD. NU. Cristian Preda este mandatarul lui Traian Basescu si atat.