vineri, 9 octombrie 2009

Despre Che Guevarra.Cu patima

***


Din punct de vedere al setului de valori politice asumat, ma definesc ca fiind un liberal conservator. Tot ceea ce voi scrie aici despre Che Guevarra trebuie luat ca atare. Textul de mai jos reprezinta un raspuns la chestionarea parvenita indirect, prin intermediul lui Florin Craciun, din partea lui Codrin Scutaru.

De ce sunt fascinati tinerii de personalitatea lui Che Guevarra? Primul raspuns care imi vine in minte este ca acestia nu cunosc materia numita Istorie! Pentru ca - pentru mine, cel putin - imi apare irationala aceasta adulatie pentru un criminal. Indiferent de latura romantica a legendei tesute in jurul personalitatii sale (care, totusi, este doar o legenda si nimic mai mult!) Che Guevarra a fost doar un negustor al mortii, un exportator de comunism in stare pura.

Nu se situeaza cu nimic mai prejos decat, sa spunem, Pablo Escobar, celebrul narcotraficantes din deceniul trecut. Guevarra a fost initiatorul miscarilor de guerilla din spatiul latino-american. Si totul s-a facut sub atenta supraveghere a Moscovei. Aura de independenta afisata de acesta in raport cu orice autoritate era doar o fateta falsa.

Guevarra a fost cel mai eficient agent de influenta al Uniunii Sovietice pe continentul american. Moartea lui - dorita la un moment dat chiar si de KGB pentru a sporii legenda - a contribuit la cresterea randurilor miscarilor de stanga, cambative sau legaliste. Misterul mortii sale, modul in care a fost executat, a contribuit la nasterea legendei, mai ales in Occidentul capitalist.

Admiratorii lui Che din Romania si-au facut simtita prezenta in contextul crizei profunde prin care a trecut tara noastra in ultimul deceniu al secolului trecut. Este curios faptul ca, in timpul regimului comunist, Guevarra nu a reprezentat o figura foarte cunoscuta in Romania.

Fascinatia pentru El Che? Opium pentru fraieri!