luni, 23 mai 2011

Strategia revenirii. PD-L si comunicarea post-congres

***
Dupa ce s-a dus de-a berbeleacul in sondaje, in urma luarii unor fantasmagorice masuri in vederea limitarii efectelor crizei economice si a absentei unei viziuni coerente care sa isi propuna scoaterea tarii din criza si refacerea unui climat prietenos de bussines, iata, acum, dupa ce familia Basescu a reusit recuperarea partidului, s-a trecut la o actiune concentrata ce vizeaza reimpunerea PD-L ca actor principal in politica damboviteana.
 Prima masura a fost aruncarea pe piata a unor sondaje de opinie care sa acrediteze ideea ca scorul actual al PD-L ar fi undeva intre 20 si 25% din optiunile electoratului cu drept de vot. Pe aceste sondaje se bazeaza intreg esafodajul propagandei ulterioare. Corul politrucilor din presa aservita si-a facut din nou datoria, dand semnalul revenirii la un limbaj favorabil partidului prezidential. Sunt prea multe exemple ca sa le pot cita pe toate, redau doar unul, gretos, insalubru, greu prizabil pana si de catre cei care fac parte din PD-L. Mircea Cartarescu - pentru ca el este cel care da cu mucii in fasole in paginile EvZ -  scrie un articol fulminant, vibrant pana in ciorapi, intitulat PDL în revenire.  Iata cateva exemple din gandirea lui Cartarescu:

...victoria lui Boc în alegeri este şi consecinţa unor prime semne de revenire economică. Acest fapt nu poate fi subestimat. Semnele de revenire economica le simti doar matale, tovarase!

Dreapta românească, reprezentată în acest moment exclusiv de partidele de la putere...   Pai si UNPR - ul generalului Izmana? Nu era el alternativa la un PSD corupt, o stanga adevarata, bla-bla-bla...

Sondajele sunt încă în favoarea USL, dar arată în acelaşi timp o scădere a acestora în opţiuni şi o creştere a celor de la guvernare.  Aha, sondajele. Vorbim doar de cele comandate de gasca lui Tismaneanu, nu?

Boc şi-a păstrat imaginea de ardelean serios şi incoruptibil, diferit de politicianul român tipic.  Ba, sti ceva? Eu m-am cam saturat de ardelenii astia seriosi. De prea multe ori seriozitatea lor nu inseamna altceva decat Prostie.

Trăgând linie şi adunând, şi adăugându-l aici şi pe Theodor Baconski, cea mai valoroasă achiziţie a PDL din ultimul timp... Aici chiar are dreptate Cartarescu. Milionul de voturi din diaspora devin foarte importante in economia viitoarelor alegeri. Insa exista o intreaga discutie in cea ce priveste moralitatea voturilor unor oameni care au parasit de ceva timp tara, total neconectati la realitatile interne, si care decid politica interna a Romaniei. Nu prea este cusher.

Acest tip de discurs de presa (sau prin presa) va prolifera in viitorul apropiat. PD-L trebuie sa ajunga la minim 30% din totalul optiunilor in acest an, pentru ca votul manarit al diasporei sa conteze. Vor fi reactivate vocile editorialistilor cu carnet de partid, care abunda in presa romaneasca. "Scarbitii" de mai ieri vor deveni partizani adevarati ai solutiilor de dreapta decise de catre maritul conducator si sinistra lui paredra. Iar intr-o tara in care Prostia este principala lege care guverneaza alegerile concetatenilor, nu ar fi de mirare ca in 2012 sa avem un partid prezidential mare si frumos precum soarele de pe cer.