miercuri, 4 noiembrie 2009

In asteptarea unui nou presedinte...despre Actualul

***


L-am vazut azi la mai toate televiziunile pe el Presidente luptand corp la corp cu o jurnalista mogulista pe linia Voiculescu. Am ramas masca. Oare omul acesta este chiar nebun? Sa fiu sincer, eu chiar cred ca Tovarasul are niste deranjamente la mansarda. Acest incident m-a enervat. I-a uite dom'ne ce cretin am votat in 2004!

Personal m-am cam saturat de toanele acestui individ care, acum, printr-un nefericit concurs de imprejurari, inca detine functia de presedinte al Romaniei. Tara se afunda tot mai mult in criza, euro este tinut artificial la 4.3 lei, dar el refuza sa dea tarii un guvern stabil convenit de catre o coalitie parlamentara care detine mai mult de 65% din fotoliile parlamentare.

In schimb impuie urechile fraierilor cu expediente gen "parlament unicameral" , "modernizarea Statului" si inca cateva gogorite de acest gen, in timp ce el ar trebui sa dea explicatii in fata romanilor in legatura cu natura relatiilor intretinute de-alungul timpului cu teroristul Hayssam. Dar nu intra zilele in sac, acest lucru este sigur.

Ajunge Domnule Presedinte, Romania are nevoie de un guvern stabil. Are nevoie de legitimitate. Are nevoie de masuri urgente pentru depasirea crizei. Ata ar trebui sa te preocupe in calitate de presedinte, intelegi matale? Nu jocurile politicianiste pe care le-ai promovat la rang de politica oficiala in ultimii cinci ani. Oare cine credea ca acest cabinet Boc 3/Croitoru ar fi avut vreo sansa ca sa intruneasca votul Parlamentului?

Ar trebui totusi ca cineva sa ii atraga atentia anarhistului de la Cotroceni ca economia romaneasca este la limita falimentului general. "Genialele" masuri patronate de catre dl. Basescu au determinat o curba descendenta fara precedent printre economiile din zona euro. La un euro de 4.5 lei, s-a dus dracu si bruma de profit care mai tinea in viata importatorii de marfuri generale. Macar daca productia interna romaneasca ar putea profita de acest lucru. Dar...cu cine?

Sondajele de opinie intre realitatea palpabila si fantasmagoria politica. Manifest pentru responsabilitate

***

Aceasta campanie electorala prezidentiala exceleaza la capitolul intoxicare politica. Pe piata sondajelor politice foametea este atat de pronuntata incat, pentru cativa banuti si cu unele relatii personale poti castiga alegerile inca din primul tur desi tu, ca si candidat, nu treci nici impins cu forta de 20% din optiunile electoratului.

Privesc, gandesc si instant ma pufneste rasul cand vad cum creste in aceste sondaje noul Fat-Frumos al politicii romanesti, dl. Mircea Geoana. Precum personajul de basm, acesta se dezvolta intr-o saptamana precum altii intr-un an. Nu mai conteaza bunul simt cand la mijloc este presedintia Romaniei, adica acea magistratura care, daca ar castiga-o, l-ar putea scapa pe candidatul PSD de titulatura de Prostanac.

Prostanacul nu s-a multumit sa il bata pe Antonescu in turul intai. Nu. Acum se vede deja cu vreo trei procente in fata presedintelui in functie. Pana in vinerea de dinaintea alegerilor din 22 noiembrie probabil ca viitorul locatar de la Cotroceni va fi cunoscut. Cum de unde? Din sondajele PSD/Geoana, normal. Rezultatul? Geoana presedinte din primul tur, of course!

Pe urmele candidatului socialist calca cu hotarare si presedintele in exercitiu. In sondajele comandate de catre PD, invariabil Basescu se regaseste in jurul a 40% din intentiile de vot ale romanilor. Este foarte probabil ca procentajul real al acestuia sa nu depaseasca 32%. Tot o constanta in sondajele efectuate de institutele prietene ale Cotrocenilor este plasarea lui Mircea Geoana pe locul al doilea, imediat dupa presedinte. De ce? Pai judecati si voi care sunt sansele reale ca Geaona sa il bata pe Basescu in turul al doilea.

Totul suna mult prea fantasmagoric? Pentru un om decent da. Pentru d-nii Geoana si Basescu nu prea cred. Ei, si daca asa stau lucrurile, Garcia Muerte nu va mai reda pe blogul lui rezultatele nici unui sondaj de opinie pana la primul tur al alegerilor prezidentiale. Dat fiind metodologia de lucru aplicata in cadrul acestor exercitii sociologice, indoielnica ca si calitate, precum si moralitatea precara a conducatorilor institutelor de sondare a opiniilor romanilor, tare la care mai putem adauga si discrepantele mult prea mari dintre rezultatele obtinute in acelasi interval de timp, pe un esantion asemanator de catre aceste organisme, propunerea mea este ca macar noi, bloggerii, sa ignoram cu desavarsire aceste incercari de manipulare. Ar fi un inceput.