miercuri, 8 aprilie 2009

Moldova, mon amour

***


Iata ca traim o situatie revolutionara in imediata vecinatate a Romaniei. Imi este greu sa cred dar tinerii de la Chisinau chiar s-au ridicat impotriva comunistilor.

Din pacate avem de-aface cu o revolutie ratata din start. De obicei atunci cand se doreste schimbarea garniturii de lideri politici prin mijloace revolutionare doritorii de functii ar trebui sa creeze o masa critica de oameni capabila sa puna sub presiune conducerea in mai multe centre ale Puterii.

Iar in plan international aspirantii ar trebui sa detina deja o oarecare recunoastere si legitimitate. Insa atat Uniunea Europeana cat si Statele Unite nu par dispuse sa mai sprijine o aventura in sfera Moscovei dupa ce s-au fript mai an cu Georgia.

Ori noi avem o revolta localizata strict la Chisinau, in piata in care se gaseste cladirea Parlamentului. Voronin, care este un fost militian, stie cu siguranta ca ii va fi foarte facil sa lichideze acest focar revolutionar, daca acesta nu se extinde la nivel national.

Asteapta doar momentul propice. Acum se gandeste probabil strategia de infiltrare a manifestantilor cu agenti provocatori. Dupa ce o sa se verse sange o interventie in forta, brutala, va fi justificata in fata populatiei neangajate.

In cea ce priveste reactia Romaniei, aceasta este una jalnica, ca de obicei. Politica externa romaneasca nu mai exista efectiv de cativa ani buni in cea ce priveste relatia cu spatiul estic ex-sovietic.

As dori sa aud despre o strategie pe termen in relatiile internationale ale tarii noastra. Insa ea lipseste cu desavarsire. Ma intreb ce trebuie sa se intample ca sa se trezeasca la realitate si factorii decidenti de la Bucuresti?