marți, 28 august 2012

Greseli strategice cu bataie lunga

***
Invalidarea trecutului referendum nu a insemnat doar o palma data cu sete peste obrazul brumei de democratie din tara noastra. Din pacate, odata cu implicarea directa a cancelariilor occidentale in sprijinirea fara rezerve a lui Traian Basescu, ideea euro-atlantica si acceptabilitatea unei societati bazate pe principiile statuate in practica politica de sorginte occidentala, pierde mult din atractia anterioara. Pentru ca in Romania acestor luni nu am avut parte de o confruntare intre adeptii euro-atlantismului si cei ai Rasaritului imediat.

Nu. Am avut doar o inclestare teribila intre doua tabere politice care ambele se revendica din traditia democratica europeana. Subiectul Rusia/China nu a fost niciodata adus in discutie. A fost o batalie politica data intre limitele fixate de practica politica unanim acceptata in Uniunea Europeana. Din pacate, cea ce s-a intamplat la Bucuresti a fost gresit receptat in capitalele occidentale, cel mai adesea din cauza canalelor de comunicatie virusate de catre adeptii lui Traian Basescu. Prin intermediul stipendiatilor de serviciu ai Institutului Cultural Roman sau ai Serviciului de Informatii Externe, s-a acreditat ideea unei confruntari directe dintre fortele proocidentale si cele tributare Moscovei. Curios este faptul ca aceasta aberatie chiar a prins in mintea unor oficiali de rang inalt din Statele Unite sau Germania.

Daca parcurgem cablogramele Ambasadei SUA de la Bucuresti, publicate de WikiLeaks, ne putem da seama de ce Statele Unite insista sa il sustina pe Traian Basescu. Achizitiile de materiale militare ale Romaniei de pe piata americana vor insemna multe miliarde de dolari in cativa ani. Un potential client trebuie aparat. Interesele reale ale Germaniei sunt tot de natura comerciala, Romania devenind o piata foarte buna pentru bunurile produse in aceasta tara sau avand ca si poarta de intrare in Uniunea Europeana tocmai porturile germane. Romania lui Traian Basescu nu a facut nimic pentru ai apara pe producatorii autohtoni in fata valului de importuri care inunda Romania in ultimii ani. 

Tagic este ca aceste luari de pozitie, care nu reprezinta altceva decat niste imixtiuni grosolane in politica interna a statului roman, nu fac altceva decat sa netezeasca asperitatile existente pana acum in relatiile romano-ruse. Romanii se vor uita mult mai rezervati la asa-zisa democratie occidentala si vor privi mai binevoitori catre Rasarit. In ultimii treizeci de ani de comunism in Romania, niciodata Uniunea Sovietica nu a intervenit atat de brutal precum au facut-o SUA si Germania, in treburile interne, in favoarea unuia sau al altuia dintre competitorii politici. Sa ne aducem aminte de Constantin Parvulescu, cel care a testat apele din PCR la Congresul al XII - lea, la ordinul discret al Moscovei. Totul s-a oprit in acea sala. Respect...? Democratie..? Da, dar nu pentru catei!