luni, 10 decembrie 2012

Și totuși...Dreapta?

***
Bun, au trecut alegerile parlamentare, am consemnat victoria disproportionata a USL, alianta care va detine in viitorul Parlament aproape 70% din totalul fotoliilor existente acolo. Totusi, eu, ca om receptiv la ideile clasice de dreapta, conservator liberal declarat, ma intreb ce se va intampla cu aceasta parte a esicherului politic? Ce viitor mai are Dreapta conservatoare in conditiile in care tara va fi condusa de o coalitie de centru-stanga extrem de agresiva, dominata de un PSD vindicativ si flamand,si cu un PNL redus la conditia de catel de companie?

Sub presedintia lui Crin Antonescu, Partidul National-Liberal si-a parasit locul traditional ocupat pe scena politica romaneasca, deplasandu-se treptat catre Stanga. Indiferent din ce unghi privim, profilul lui Crin nu este deloc asemanator cu cel al unui om politic de Dreapta. Mai degraba se poate discuta de un politician cantonat intr-un discurs de centru-stanga, cu multe floricele, dar fara substanta conferita de ideile conservatoare elementare.

Inspre ARD (PDL) nu se poate privi cu foarte multe sperante.  La nivel declarativ, ei reprezinta Dreapta populara romaneasca. Privind atent la personajele care populeaza etajele superioare de conducere ale partidului, ne dam seama foarte rapid de spoiala care inconjoara o gasca de hoti, pusi pe capatuiala, bine cuplati la resursele bugetului de Stat. Toti cei scosi la inaintare de catre PDL, atat personaje provenind din asa-zisa societate civila cat si intreprinzatorii privati de mucava gen Videanu, s-au hranit ani intregi din cea ce corect definea un fost presedinte al Romaniei ca fiind un capitalism de cumetrie.

Proba suprema pe care va trebui sa o treaca PNL in cursul anului viitor va fi cea a cotei unice. Daca penelistii vor ceda la acest punct, atunci se poate spune ca miscarea spre Stanga facuta de catre Crin Antonescu este una ireversibila. Cu masuri de stanga nu poti restarta o economie, fapt constatabil si in America lui Obama.  Stangismul de orice tip, socialismul in general, se bazeaza pe o sumedenie de iluzii prezentate ca fiind realitati.

Ca o concluzie dureroasa, pot spune ca culoarul politic de Dreapta in tara noastra este unul nepopulat. Acolo este locul in care trebuie edificata o noua constructie politica. Persista insa o intrebare:  Cu ce "materiale" se va lucra? Indraznesc sa sper ca ele  nu vor fi de second-hand.