vineri, 12 august 2011

Exiturile din randurile PNL. De ce au ele loc?

***
Pentru unii poate parea surprinzatoare hemoragia care a cuprins PNL - ul in ultimul an. Multi alesi locali ai partidului, cadre mai vechi sau mai noi, au ales sa paraseasca formatiunea politica liberala, putini dintre ei alegand sa se alature altor constructii politice, cei mai multi dedicandu-si intreaga activitate profesiunilor pe care le practica. Nu vorbim aici de cazul unui deputat de Timis, sarit in barca Puterii doar pentru ca firma lui sa aibe acces la contracte guvernamentale. Nu. Acesta este un caz flagrant de traseism politic. Dezvoltam aici problema celor care nu se mai simt reprezentati atat de PNL ca si partid politic cat si de structurile interne ale acestuia.
Spuneam ca ma surprinde aceasta dezvoltare a evenimentelor deoarece, in 2012, cu siguranta ca PNL va intra la guvernare. Usa va ramane deschis pentru traseistii de profesie si, probabil ca ei vor profita de aceasta oportunitate. Ce facem insa cu cei care chiar cred in valorile politice promovate de liberalism? Personal am o admiratie si o stima deosebita pentru oamenii principiali. De aceea il consider un mare om politic pe Iuliu Maniu, poate de aceea inca ii dau credit lui Crin Antonescu. Insa observ cu ochiul liber ca PNL - ul ca si formatiune politica, nu reuseste sa ii tina aproape pe oamenii care au idei bine structurate legate de modul de actiune a partidului. In aceasta vara am avut parte de doua exemple. Primul, mai recent, este cel al fostului deputat George Serban, care si-a anuntat retragerea din PNL ca urmare a sprijinului acordat de catre formatiunea politica liberala alegerii ca deputat a lui Liviu Harbuz, om patat la maxim in timpul tristei guvernarii Nastase. Va fi destul de dificil sa te legitimezi ca o alternativa viabila la jaful basescian, atunci cand tu promovezi oameni care in trecut au reprezentat etaloane pentru starea de coruptie generalizata din Romania. Admir gestul lui George Serban si subscriu simbolic la el.

Al doilea caz pe care as dori sa il prezint este cel al lui Dan Patrascu, tanar liberal din Timis, membru TNL pana la inceputul acestei veri. Intr-o postare de pe blogul sau, Dan ne anunta ca trece in rezerva, parasind randurile partidului. Intr-un fel, cazul lui Dan este reprezentativ pentru tinerii care vor sa intre in politica, vor sa faca politica, insa atunci cand ajung in miezul evenimentelor constata un vid de idei in jurul lor. Organizatiile de tineret ale partidelor reprezentative sunt populate de indivizi fara nici cea mai mica chemare pentru politica. Dan a constatat pe pielea lui ce inseamna asa-zisele sedinte: organizari de chefuri, bairamuri, gratare, etc. Cu siguranta ca un om de inteligenta lui Dan s-a simtit foarte insingurat la aceste sedinte. Si totusi nu vorbim de un om fara priza la membrii partidului. Un sondaj de pe portalul tinerilor liberali il crediteaza pe Dan Patrascu cu destule intentii de sustinere in cazul in care ar decide sa candideze la vreo functie de partid.

In fapt TNL ca si organizatie a tinerilor liberali, este gandita gresit ca si structura. Nu se poate sa pui in aceeasi oala tineri de douazeci de ani, care, in mod normal, se regasesc la varsta chefurilor prelungite si foarte dese, cu unii de 30-35 de ani, oameni maturi, cu familie, cu o slujba stabila, poate cu o afacere deschisa, care au cu totul si cu totul alte interese, privesc altfel societatea, si isi prioritizeaza intr-un alt mod putinul timp liber de care dispun. Nu poti sa chemi oameni seriosi in cluburi in care se saruta intre ei (ele) persoane de acelasi sex. Asta nu inseamna politica. Este orice altceva, mai putin politica.