joi, 10 februarie 2011

Cu Vanghele si Cărtărăscu la genicolog


***
Nu mai este un secret pentru nimeni iesirile bahice ale omului care conduce Romania, in stare avansata de ebrietate, de pe scaunul din stanga, exact la volan. Deja incepem sa intuim si care este universul paralel, interior, creat de catre actualul presedinte pentru propriul uz. In aceasta lume dl. Basescu are si un limbaj propriu, un fel de limba basesciana, in care atat numele proprii cat si cele ale unor indeletniciri de zi cu zi, ajung sa sune foarte ciudat.

Stiti cine este Vanghele, nu? Primarasul ala mai colorat la vorba, de prin sectorul cinci. Basescu nu ii spune niciodata Vanghelie ci doar Vanghele. Sa fie primit! Dar de Cărtărăscu ati auzit? Cu siguranta ca da, este acel domn scriitor care a scris o carte, normal, pe care dl. presedinte se chinuie sa o termine de vreo sapte anisori desi nu a deschis-o niciodata. Ar fi o performanta. Doamnelor si domnisoarelor, cand ati fost ultima data la genicolog? Aaaaa, domniile voastre merg la ginecolog. OK, inseamna ca doar femeile din familia Basescu merg la genicolog, nu? Nu. Azi, la Radio Romania Actualitati, dl.presedinte ne-a destainuit infamantul amanunt conform caruia pana si mogulul Vantu merge la genicolog. Ca sa se trateze de inima. Caragiale in toata splendoarea lui, ce mai!

Iubitorii literaturii stiintifico-fantastice se recunosc mai mult ca sigur in categoria consumatorilor de SiFi. Nu conteaza ca ei il denumesc SF. Deloc. Presedintele vorbeste de sifi, deci asa ramane. Presedintele. Mai acum cativa ani, in prag de campanie electorala prezidentiala, un domn, Victor Gaetan, a scris o carte care se intitula "Pradarea Romaniei". Interesanta la maxim dar prea putin dezbatuta. In limba basesciana numele domnului Gaetan a devenit Victor Găitan. Surprinzator? Deloc!

Da, acesta este omul care conduce Romania cu asentimentul a peste jumatate dintre nerozii acestui neam.La inceputul secolului XX Romania s-a mai bucurat de aportul unui om politic deranjat in partea superioara. Dimitrie Sturdza era cam nebun chiar in timp ce isi exercita mandatul de premier.In plina sedinta de cabinet, prin 1908, Sturdza a început să meargă pe sub masă în patru labe, strigând cât putea de tare: “Să iasă Carada de sub masă!”, cu referire directa la Eugeniu Carada, eminenta cenusie a PNL, adversar declarat al primului ministru si sustinator al lui Ionel Bratianu.Mergând la Paris pentru consult la celebrul doctor Pierre Marie, acesta a spus:“Fericită ţară! Este nebun de zece ani!”