marți, 11 august 2009

Guvernul-forceps si micul mincinos

***


Probabil ca domnii care formeaza actuala majoritate parlamentara nici nu visau la inceputuri ce succes va avea impozitul forfetar. Daca li se spunea in ianuarie ca, pana in luna august vom avea aproximativ 115000 de firme inchise, ne-ar fi numit pe toti mari mincinosi.

Ei iata ca realitatea vine sa confirme aceste ipoteze sumbre. Acest tip de impozit a pus la pamant pe mai toti inteprinzatorii cu un numar de angajati intre unul si cinci. Ei au fost cei mai expusi deoarece la o cifra de afaceri si asa mica, aceasta dare scoasa cu forcepsul de guvern de la ei le-au pus cruce din punct de vedere economic.

De-asemenea foarte afectati au fost si micii inteprinzatori care au demarat o afacere in 2008. De ce? Pentru ca iti trebuie experienta ca sa te descurci in hatisul legislativ din Romania. Situatia lor este de-a dreptul falimentara. La Registrul Comertului Timis doar in iulie-august au fost inregistrate 3000 de cereri de radieri de firme sau de suspendare a activitatii acestora.

Ce se va intampla cu oamenii care au activat in acest segment? Pai, ori vor ingrosa randurile somerilor ori vor lucra in continuare la negru. In ambele ipoteze Statul este dezavantajat. Ori ca va plati ajutor de somaj acestor oameni ori ca nu va mai incasa impozite de la firmele falimentare rezultatul este acelasi. O presiune in plus pusa pe bugetul de stat.

Ce face Guvernul in tot acest timp? Pai in loc sa revina asupra deciziilor falimentare luate in ultimele opt luni, el anunta marirea pensiilor cu 2% de luna viitoare. Macar daca aceasta crestere ar fi una in termeni reali! Nimic despre continuarea investitiilor, obiectiv asumat la inceput de mandat. Ca Boc este un mincinos, stiam. Dar chiar atat de mincinos?

Mai mult, transa urmatoare din imprumutul de la FMI va fi destinata acoperirii nevoii de bani pentru salariile si pensiile de stat. Iarasi scurt-circuitam investitiile publice. Si mai mult! Acest guvern se imprumuta in draci pe piata privata de capital din Romania, gatuind micii inteprinzatori de creditele necesare dezvoltarii.

Oare pentru cine lucreaza actuala majoritate?