sâmbătă, 21 februarie 2009

Un buget pentru Romania...fara Timisoara

***


Marturisesc ca nu ma numar printre cei care afiseaza cu obstinatie un anumit gen de diferentialism regional fata de restul provincilor istorice ale Romaniei. Insa cea ce s-a intamplat in Parlamentul Romaniei la felierea bugetului ne lasa un gust amar noua, banatenilor.

S-au gasit bani pentru marirea grilei de salarizare a clerului, s-au dat bani pentru construirea si consolidarea de biserici insa pentru proiectele de interes general nu au mai existat resurse! Si aici vorbim despre pasajul din Calea Şagului, despre şoseaua Timişoara-Lugoj sau despre şoseaua de centură a Timişoarei.

Personal m-am cam saturat sa vad orasul meu traversat de camioane de peste treizeci de tone care pun la pamant cu timpul atat monumente istorice cat si locuintele cetatenilor. Necesitatea soselei de centura pentru Timisoara este una stringenta. Inhamarea unor personalitati publice pentru impunerea pe agenda guvernului a acestui proiect - Nicolae Robu, Emil Cristescu, etc. - nu a avut rezultatul scontat.

Guvernarea ros-portocalie PD - PSD a refuzat Timisoarei accederea catre un atribut al civilizatiei urbane; soseaua de centura. Estetica citadina are foarte mult de suferit prin intrarea in oras a camioanelor de mare tonaj. De-asemenea, va trebui sa ne obisnuim cu traficul congestionat de pe arterele din oras. Din moment ce trecerea din Nordul pana in Estul orasului se poate face doar prin oras atunci nu trebuiesc condamnati conducatorii auto.

Nu este mai putin adevarat ca Primaria Timisoarei in frunte cu Gheorghe Ciuhandu tinde sa devina o frana in calea dezvoltarii orasului. Ciuhandu si-a exercitat cu brio functia pana in 2002-2003. Ulterior primaria vegeteaza sau, mai rau, paraziteaza o viata citadina si asa in regres.

Revin la o mai veche obsesie a mea; absenta liderilor politici care sa aibe radacini in aceasta zona a tarii. Timisul nu produce lideri politici. Pe aceasta tema se poate scrie cel putin un eseu de politologie. Problema o reprezinta neimplicarea oamenilor de buna credinta intr-o lume politica dominata inca de reflexe primare.

Ar trebui insa ca si noi, banatenii , si mai ales, in particular politicienii care reprezinta Banatul sa nu isi mai menajeze flora stomacala si sa invete sa inghita cat mai multe broaste (dupa expresia lui Iuliu Maniu) ca sa impuna aceasta regiune in discutiile de la Bucuresti.