duminică, 3 ianuarie 2010

2010 - la ce sa ne asteptam de la acest an?



***
Bun regasit sanatosi intr-un nou an. Dupa un Revelion de vis intr-o casa noua, iata-ma intrat si in acest an dificil pentru tara noastra. Sunt voci care incearca sa ne convinga ca acest an va insemna depasirea marasmului economic in care tara noastra s-a infundat inca din decembrie 2008. O unda de optimism moderat adie si dinspre BNR de unde economistul-sef Lucian Anghel ne transmite ca "din punct de vedere statistic, economia va arăta mai bine în 2010, an pe care îl vom termina pe plus". Destul talc in declaratia dr. Anghel!

Un optimism mai debordand l-am constatat in declaratiile publice al realesului lor presedinte Traian Basescu. "Vom intra in 2010. Va fi un an in care vom scapa de criza. Va fi un an in care optimismul va fi cel care ne va anima sa depasim momentul pe care l-am trait in 2009. 2009 a fost un an dificil, un an in care peste Romania a trecut criza globala care ne-a afectat, dar nu ne-a ingenuncheat". Sincer, d-le Presedinte, eu sunt al dracului de pesimist, mai ales cand vad aceasta declaratie a D-voastra. De ce? Pentru ca tot domnia voastra ati declarat acum mai un an ca Romania nu va fi afectata de criza,mai apoi ca nu vom recurge la imprumuturi si alte asemenea ineptii. Suntem in criza pana la gat, de imprumutat am imprumutat in draci ca vor avea de platit la rate si copii nostrii.

Are rost sa mai insistam asupra triumfalismului descalificant pe care il abordeaza oamenii actualei Puteri? Nu cred. Ajunge doar sa ne reamintim ca in ianuarie 2009, cand criza era deja palpabila, presedintele Basescu si ministrul Videanu marsau pe  2,5% crestere economica. Cum s-a incheiat anul 2009? Este cunoscut de mai toti cei interesati de fenomenul economic. Ce ne spune acum acelasi domn Videanu? Pai judecati si voi daca acest om are vreo treaba cu realitatea, din moment ce la inceputul lunii noiembrie 2009 el declara ca "rezultatele pe octombrie demonstrează că s-a pus capăt căderii economice în România, şi perspectivele pe noiembrie şi decembrie sunt de creştere''. Se pare ca aceasta crestere a resimtit-o doar dumnealui.

Oameni buni, eu revin la ideea mea ca Romania beneficiaza de cea mai incompetenta guvernare posibila. Masurile economice menite de a permite depasirea crizei sunt fie inexistente in anumite domenii fie aiuristice in altele. Bunaoara, supraimpozitarea economiei a determinat o contractie a numarului de locuri de munca si a agentilor economici platitori de impozite.  In mod clar sumele colectate la buget au scazut. Masurile pentru 2010? Cresterea impozitelor decisa la Ministerul de Finante si ...optimism de la Presedinte.

Sa ne traiti, iubiti conducatori, si noi pe langa voi, daca ne lasati!