luni, 18 octombrie 2010

Cand hienele se musca...


***

Iata ca a debutat un nou act din opera buffa care ii are ca primadone pe Traian Basescu si Sorin Ovidiu Vantu.  S-a ajuns la faza datului in gat, actiune executata cu largul concurs al Securitatii. (SRI - ul nu mai exista demult, avem de-aface cu o noua institutie croita exact pe calapodul fostei Securitati) Daca in privinta lui Traian Basescu, dupa 2006 nici un om cu creier in cap nu ii  mai dadea nici o sansa de a reveni la calea cea dreapta, in cea ce-l priveste pe Vantu personal sunt mirat de sustinerea publica de care inca se bucura. Sa fim foarte clar intelesi; intre cei doi nu se pot face clasamente in cea ce priveste nivelul influentei nefaste exercitate asupra acestei tari.

In opinia mea Basescu si Vantu sunt la fel de malefici pentru aceasta tara. Vorbim despre un om care isi bate continuu joc de functia prezidentiala si de poporul pe care il pastoreste si de un altul care, ajuns in varful unei gramezi de bani atrasi de la fraierici prin mijloace tip Caritas, a decis ca trebuie sa detina un rol major in viata politica a tarii. Nu direct ci prin interpusi. Si-a propus sa influenteze institutiile Statului prin intermediul unui trust de presa care, pana acum un an de zile, era portavocea lui Traian Basescu in mass-media scrisa si audio-vizuala (vezi "Cotidianul", Realitatea TV, Academia Catavencu). In timpul actiunii de suspendare a presedintelui, din 2007, Realitatea TV si-a facut un titlu de glorie din a apara imaginea lui Traian Basescu.

La acest moment nu cunoastem foarte exact care este canalul de scurgere a acestor stenograme in presa. Categoric aceste scapari voite nu isi au locul intr-o democratie. Dar, in acelasi timp, prin intermediul acestor inregistrari ne dam seama tot mai clar de gaunosenia asa-zisei democratii romanesti, de mecanismele care stau in spatele demonizarii unor personalitati, de complicitatile existente la nivel foarte inalt, de zona de intrepatrundere dintre politic si bussines. Ne dam seama ca cei care decid soarta acestei tari, cei "de sus", nu sunt altceva decat niste parveniti politic, cu  partipriurile lor, cu dusmaniile lor, cu rivalitatile lor...Putem sa ne dam seama de ce Romania se gaseste in acest impas moral care, momentan pare de nedepasit.

Sorin Ovidiu Vantu este la fel de blamabil precum Traian Basescu. Caracterele lor sunt asemenatoare, setea de putere ii face sa recurga la orice mijloace pentru a fi in centrul luarii deciziilor. Daca 50% din continutul acestor stenograme este real, atunci locul lui SOV este la zdup. Ca si al lui Basescu, de-altfel.