duminică, 21 februarie 2010

PSD - infundatura spre Penibil

***

Iata ca a trecut si Congresul extraordinar al PSD - ului. Victor Ponta a luat 856 dintre voturi, iar Mircea Geoană 781. Diferenta destul de subtire, daca este sa imi dau cu parerea. Acest lucru denota ori echilibrul de forte din cadrul formatiunii politice social-democrate ori fractura existenta intre cele doua aripi evidentiate foarte clar.

Am putut constata in cadrul Congresului, incredibila capacitate de regenerare a Patriarhului Rosu, Ion Iliescu. Dupa momentul penibil din aprilie 2005, cand a fost aruncat precum o masea cariata, Iliescu si-a dus pana la capat razbunarea fata de Mircea Geoana. Bun. Il avem pe Ponta presedinte al PSD. Dar cine conduce de facto partidul? Daca iesea Mircea Geoana, atunci raspunsul era clar: Marian Vanghelie. In noile conditii insa, cine sunt acei potentes  care detin acum puterea in cadrul partidului?

Victor Ponta reprezinta imaginea vandabila a PSD, in spatele careia se regaseste un grup extrem de eterogen de politicieni cu un trecut nu tocmai onorabil. Sub umbrela Ponta ii regasim pe Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Grupul de la Cluj, Radu Mazare, Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si enumerarea ar putea continua. Ramane de urmarit care dintre ideile sustinute de catre membrii acestui grup va triumfa in cadrul partidului. Pentru ca avem aici orientari eclectice, de la intrarea la guvernare alaturi de PD pana la opozitia dura fata de actualul guvern.

Un factor important in luarea deciziilor in cadrul PSD il va constitui Geoarge Maior, actualul sef al SRI, nasul de cununie al lui Victor Ponta. Ori apropierea dintre Maior si PD este una de notorietate. Presiunea care va veni dinspre filiale, asociata cu ideile grupului de la Cluj, cele ale lui Miron Mitrea, George Maior sau Radu Mazare, il vor impinge pe Victor Ponta, mai devreme sau mai tarziu, catre pactizarea cu Basescu. Precedentul exista.

In incheiere am sa surprind probabil pe multi cititori ai acestui blog, spunand ca am toata admiratia pentru Marian Vanghelie. In conditiile in care, ieri, dupa ora 15,40 se cam stia deja cine va fi viitorul presedinte al PSD, el a ramas alaturi de Mircea Geoana in virtutea unei promisiuni. Este mare lucru ca in Romania sa te respecti, respectandu-ti cuvantul dat. L-ati vazut pe Hrebenciuc cum a basculat in favoarea lui Ponta? Ce poate fi mai penibil la un om care, pana mai acum o saptamana, clama sustinerea eterna fata de Mircea Geoana?

Dupa acest congres, o singura concluzie: Respect Vanghelie!