joi, 4 august 2011

Publicitate desantata pentru El Comandante Base. Antena 3 e campioana

***
Cel mai cunoscut dicton din industria advertisingului, de la pionierii americani ai domeniului, de prin anii '30, ne spune ca nu exista publicitate negativa. Exista doar publicitate. Atat. Acest aspect arhicunoscut pare a nu fi luat deloc in seama de catre contestatarii publici ai actualului presedinte. Atat opozitia politica cat si vocile critice din mass-media audio-vizuala au realmente un tic verbal, pronuntand numele Basescu la fiecare a treia fraza. Nu exista eveniment politic care sa nu fie asociat direct sau indirect, cu numele presedintelui. Televiziunile de stiri, cele care isi umplu spatiul de emisie cu diverse talk-showuri, sunt pe cale de a face din Traian Basescu un mit, creind impresia unui politician atotputernic, facand din acesta un deus ex machina perfect pentru timpurile noastre.

Avem de-aface cu oameni care si-au construit o cariera rostind mecanic numele lui Traian Basescu. In context pozitiv sau negativ, nu prea conteaza. Totul in aceasta tara se raporteaza, in acceptiunea acestor domni si doamne, la aprehensiunile si umorile individului de la Cotroceni. Politicieni maturi, cu o cariera in spate, nu fac altceva decat sa contribuie la realizarea mitului. Basescu e in toate. Genial si magistral, dupa parerea sustinatorilor domniei-sale, dezastruos si contraproductiv, in optica contestatarilor. Ma uit si eu ca tot romanul la televiziunile de stiri, Antena 3 si Realitatea TV. Subit ma apuca un dor nebun de a pleca din Romania. Avem un singur nume propriu, comun in fiecare comentariu al invitatilor de parada: Basescu. Oare acesti oameni nu fac limbarita de la repetarea extazica a numelui marelui Carmaci? Mai pot? In rarele momente in care avem invitati in platou reprezentanti atat de la actuala Putere cat si din randurile Opozitiei, nu poti sa nu remarci inversunarea cu care primii sustin natura semidivina a lui Traian Basescu, in timp ce cei din urma vad in acelasi om o reincarnare a Necuratului. 

Castigator din tot acest balamuc nu poate fi decat presedintele actual. Numele sau se imprima in auzul fiecarui muritor de pe aceste meleaguri. Asemenea lui Mussolini, Traian Basescu este in toate, este primul nume pe care il aude un nou-nascut la televizor, in momentul in care incepe sa constientizeze mediul inconjurator. Cineva din blogosfera, acum ceva vreme, spunea ca cel mai bun lucru pe care il putem face in vederea limitarii puterilor unui presedinte tot mai bezmetic in actiunile sale, este acela de al ignora complet. Subscriu la aceasta idee.