sâmbătă, 17 octombrie 2009

"Consultarile" d-lui Croitoru. Ce se poate naste din cateva "buna ziua" la telefon?

***


Premierul d-lui Basescu a demarat in "forta" consultarile cu liderii partidelor parlamentare pentru a identifica o majoritate capabila de a sustine un guvern girat de presedinte si PD. Grea treaba, avand in vedere conditiile actuale, in care pana si superpragmaticii de la UDMR isi mentin sustinerea pentru Klaus Johannis, dand cu flit propunerii Cotrocenilor.

Din pacate pentru dl. Croitoru aceste consultari au debutat sub auspicii nefavorabile. Crin Antonescu l-a trimis sa se consulte telefonic cu Ludovic Orban, Mircea Geoana "a vorbit de dimineata la telefon" cu premierul desemnat. Da, se pare ca acest domn Croitoru nu prea are mare trecere printre liderii politici adevarati. Prestanta acestui functionaras politic mi s-a parut indoielnica inca din clipa desemnarii sale de catre presedinte.

Scenariul real dupa care joaca domnul Basescu ne-a fost devoalat involuntar chiar de catre dansul. Ieri, mimand o suparare reala, dl. Presedinte a declarat public ca va dizolva Parlamentul a doua zi dupa castigarea alegerilor prezidentiale. Aceasta declaratie sfideaza Constitutia Romaniei, adica acea carte pe care dansul trebuia sa puna toata miza, dupa cum singur se lauda in campania electorala din 2004.

Atunci orice om de bun simt se intreaba care ar fi sensul unor consultari reale cu premierul desemnat? Din moment ce dl. Croitoru este doar o paiata a presedintelui, care ar fi sensul unui guvern de uniune nationala? Ce se poate negocia cu un om de mucava? Discutii doar de dragul discutiilor in care s-ar castiga inca zece zile de activitate pentru cabinetul demis al d-lui Boc, nu-i asa? Sunt ferm convins ca acesta este sensul real al optiunilor presedintelui.

Dupa consumarea celor zece zile constitutionale dl. Basescu va desemna un pedist pentru postul de premier, care va mai duce in spate actualul guvern inca o decada. Sa spunem ca PD - ul va organiza prezidentialele. OK. Dar cu ce pret? Romania se afunda in criza pe zi ce trece, pana si companiile private au dificultati in a plati salariile pe luna precedenta. In constructii situatia este una disperata.

Se cer masuri urgente. Dar cine sa le ia? Inconstientii din PD? Ma indoiesc. Ei exista doar pentru a pava drumul d-lui Basescu catre un al doilea mandat de presedinte. Romania? Da-o dracu!