vineri, 11 februarie 2011

Ioan Holender pentru Timisoara


***
Citeam zilele acestea pe site-ul Vip in Banat despre posibilitatea ca Ioan Holender, fostul director al Operei de Stat din Viena,  sa candideze la functia de primar al municipiului Timisoara. Ma bucur sincer de aceasta posibilitate. Intr-un oras devenit cenusiu in ultimii ani, prin "grija" unei administratii obtuze, incapabile de a raspunde asteptarilor legitime ale timisorenilor, aportul unui om precum Ioan Holender, detinatorul unei insemnate experiente manageriale, ar insemna un mare plus pentru orasul meu.

Administratia Ciuhandu a avut un rol important in dezvoltarea orasului, pana prin 2004. Dupa acel an activitatea conducerii Primariei a intrat intr-o rutina paguboasa. Directiile din cadrul acestei institutii au devenit parazitare, incapabile de a propune noi cai de dezvoltare a localitatii. Sa luam ca si exemplu doar Directia pentru Urbanism din cadrul primariei. Daca cineva poate discerne un stil unitar de dezvoltare a capitalei Banatului, atunci inseamna ca acesta poate prevedea si cutremurele mai ceva decat celebrul Hancu. Despre drumurile din Timisoara ce se mai poate spune? Carpite, rascarpite si pline de gropi. Iti este mila de orice masina mai scumpa de 7000 de euro care ajunge sa intre in oras. Este o rusine faptul ca drumurile extraurbane, cele care fac legatura cu orasul, sunt mult mai bine intretinute decat cele citadine.

Am trecut peste o iarna destul de dificila. A observat cineva in timpul furtunilor de zapada, vreun utilaj la lucru? Eu nu, si chiar umblu prin oras destul de mult. Zapada de pe carosabil a disparut pe cale naturala, adica topindu-se, ori sub rotile masinilor ori din cauza temperaturilor ridicate. Timisoara resimte lipsa unui adevarat manager in fruntea orasului. Gheorghe Ciuhandu a castigat atatea mandate si din cauza inapetentei celorlalte formatiuni politice vizavi de aceasta functie. Sa fim seriosi. Din anul 2000 Gheorghe Ciuhandu nu a mai avut nici un contracandidat serios. Micile intelegeri transpartinice l-au tinut pe acest domn in functie.

Ioan Holender are un singur dezavantaj: varsta. Bucurandu-se inca de o sanatate de fier, el ar putea duce linistit la final un mandat de patru ani. Sa ne aducem aminte ca si Konrad Adenauer era trecut bine de saptezeci de ani atunci cand a preluat functia de cancelar al unei Germanii distruse in urma razboiului. Si a stat in functie pana la 87 de ani, cand, in 1963 a fost inlocuit de catre Ludwig Erhard. In anul 2002 Ioan Holender a acordat un interviu scriitoarei timisorene Adriana Babeti. Ultima intrebare a fost:
Şi totuşi, dacă îmi permiteţi o figură de stil, Viena este patria dumneavoastră?
- Patria mea e Timişoara.
Frumos raspuns.