marți, 26 octombrie 2010

Motiunea de cenzura intre inertia Prostiei si redundanta micului El Che

***
Premisa de la care plec in acest comentariu este aceea ca, in acest moment, Romania beneficiaza de cea mai proasta si mai incompetenta guvernare din epoca moderna a Romaniei, de la Barbu Catargiu incoace. Vorbim de un cabinet care, in doi ani de zile si-a dovedit totala incapacitate de a promova binele public pentru cei multi, pentru ca, indiferent de culoarea politica a partidului sau partidelor care dau guvernarea, acesta trebuie sa fie dezideratul suprem. Cel putin in teorie. Acest guvern prezinta toate tarele sesizabile la cabinetele limitate ca si gandire economica, incapabile de a promova o viziune integratoare pentru societatea pe care o guverneaza.

Bun. Aceasta este realitatea de care ne lovim in fiecare zi. O vedem, o sesizam, stim ca asa stau lucrurile, avem mii de dovezi in acest sens, minut de minut, ora de ora. Ce ne facem insa atunci cand opozitia politica din parlamentul tarii este formata din personalitati de tip plastelina? Cum trebuie sa reactionam noi, ca si chibitii politici internautici, atunci cand vedem ca sensul unui vot eminamente politic este denaturat pe considerente ce tin mai mult de sfera economica? Pentru ca un deputat sau senator formatat pe actualul tipar politic, va marsa intotdeauna la milioanele de euro acordate acum cu darnicie de catre ministerul d-nei Udrea. Si atunci cum sa treaca motiunea de cenzura?

Si mai avem de-aface cu un aspect; ce se va intampla daca  actualul guvern va pica la vot? Pentru ca eu unul nu am inteles nici in ziua de azi, 27.10.2010, ziua votarii motiunii in Parlamentul Romaniei, ce se va pune in locul daramatului cabinet Boc? PSD - ul, irational si total subjugat ideii de a reveni cu orice pret la guvernare, nu s-a catadixit sa ne prezinte o varianta minimala de cooperare cu celalte partide de opozitie. Incapatanarea social-democratilor de al propune pe Victor Ponta ca si premier - adica pe politicianul care mergea taras in fata lui Basescu mai acum un an -  a dinamitat orice proiect de intelegere cu PNL - ul lui Crin Antonescu.  Mult mai rational, liderul liberal a venit cu trei variante de nume de premier foarte respectabile, toti cei trei candidati sustinuti de catre PNL avand un background sanatos in macroeconomie. Din postura de mic intreprinzator in care ma regasesc, cu un bussines bazat exclusiv pe import, nici nu vreau sa aud de un leu slab in raport cu euro. Si asa o ducem destul de greu. Cu o instabilitate monetara pronuntata si cu un euro cotat la limita a 5 lei, aceasta ar insemna moartea a mii de afaceri. Sa nu ne batem joc de oamenii din aceasta tara.

Si mai exista un aspect pe care nu s-a insistat destul; in eventualitatea caderii cabinetului Boc, PSD - ul ar putea guverna alaturi de UNPR, UDMR si minoritati, substituindu-se doar PDL - ului. Iar dupa blog se iteste tot mai tare figura lui Adrian Nastase, cel care a inaugurat regimurile personale in Romania post-decembrista, fiind practic precursorul dictaturii cu iz de telenovela a lui Traian Basescu. Si decat sa am de-aface cu un alt Idiot in fruntea guvernului - recte micul El Che Victor Ponta - prefer sa raman cu actualul. Macar astuia deja ii cunoastem limitele. Prefer rictusul lui Boc in fata surasului de Tampit al lui Victor Ponta.

Acesta e blestemul suprem al acestui neam: totdeauna va avea de ales intre doua rele. Si acest aspect nu reprezinta un dat ci este rezultatul nivelului rezervei de Ratiune care mai exista in acest areal. Vai de noi.