miercuri, 25 august 2010

O minte rece intr-o Romanie supraincalzita: Niels Schnecker


***

Intr-o Romanie in care lamentatiile TV au intrat deja in negrul cotidian, un personaj se chinuie sa inspire romanilor o gandire solida, argumentata, logica, economica, prin care sa iesim din faza negarii totale a soliditatii fundamentului economic pe care se sprijina insasi existenta statala.  Niels Schnecker - caci despre el o sa scriu mai jos - este un roman atipic: milionar in euro, detinatorul a patru cetatenii, fost pilot de vanatoare pe F16, colonel in retragere al US Air Force, black belt la Kung Fu, posesor de chelie, dar cu grad didactic de profesor in economie.

Nascut in Bucuresti in 1960, Schnecker are toate calitatile pentru a fi injurat sau, deopotriva, admirat de telespectatori: chelios, ochelarist, artagos in expunere, logic in alegerea argumentelor, citit in cea ce priveste legile tarii, stapaneste replica pe care o tine tot timpul la buzunarul de la haina, langa nelipsita batista. L-am urmarit in mai multe emisiuni de dezbatere, atat la Antena 3 cat si la Realitatea. Este frustrant pentru orice membru al actualului Executiv de a purta o discutie cu Niels Schnecker deoarece argumentatia peremptorie este mai tot timpul de partea acestuia din urma.

Este si membru de partid, dar nu in Romania. Se mandreste cu apartenenta la Partidul Republican din Statele Unite, unde, intre 1985-1986 a indeplinit si o functie stagiara la Casa Alba. La 50 de ani pare deja o voce destul de autorizata in problemele economico-sociale ale Romaniei. De ce sa nu ne gandim la persoana lui ca la un viitor functionar superior al statului? Macar Logica ar invinge Prostia.