luni, 13 decembrie 2010

PSD-ul la Canossa

***

Nu mai constituie de mult un secret faptul ca presiunea venita din teritoriu pentru a accede la guvernare, in orice conditii si cu orice partener, il determina pe Victor Ponta sa se contrazica zi de zi, ora de ora. Daca mai acum cateva zile liderul pesedist, pe blogul proprietate personala, il asemana pe Traian Basescu cu Dracu, Scaraoschi sau Satana, azi, iata, consortul Dacianei, ginerele lui Cuncoi, a parcurs drumul Damascului (citeste calea spre Cotroceni) unde a vazut lumina cea adevarata. Motivatia acceptarii invitatiei prezidentiale pentru "dialog" si "consultari" a constituit-o satisfactia acordata PSD - ului de catre presedinte prin convocarea separata a social-democratilor.

Foarte interesanta mi s-a parut si componenta delegatiei pesediste. Din randurile ei au facut parte Victor Ponta, Liviu Dragnea și Constantin Niță, adica trei fosti ministrii ai guvernului Aliantei Maro de mai acum un an, cea care a pus cruce Romaniei prin modul pervers in care a inteles sa guverneze. PSD - ul este la Canossa. Precum celebrul imparat german  Henric al -IV-lea, cel care a avut nevoie de trei zile de penitenta pentru ca papa Grigore al-VII-lea sa ii ridice excomunicarea, la fel si Victoras o sa mai aibe nevoie de cateva "consultari" la Cotroceni pentru ca spelunca pesedista sa fie din nou acceptata cu drepturi depline in marea familie fesenista.

Situatia PSD - ului este una destul de grava. Clientela politica a acestui partid a fost obisnuita sa aibe acces in orice circumstante la banii guvernamentali. Ori, in acest moment, pe fondul guvernarii altui partid-lacusta si al perpetuarii unei crize care nu da semne ca s-ar sfarsi foarte curand, baza acestui partid, cea care da grosul sponsorizarilor in teritoriu, da semne ca s-a cam saturat de opozitie. Sa luam exemplul judetului Timis, unde situatia imi este destul de cunoscuta. Doua firme de casa ale PSD, Cipalser si Lugomet, conduse direct sau indirect de catre varfuri actuale sau trecute ale social-democratiei locale, Gelu Milutinovici si Titu Bojin (ultimul chiar presedintele in functie al organizatiei judetene) se arata nerabdatoare de a ramane in carti pentru viitoarele lucrari de infrastructura, cu orice pret. Chiar politic.

Perspectivele sunt destul de sumbre pentru acest partid. Alternativele sunt destul de putine. Ori ramane in opozitie cu riscul dezagregarii structurilor locale, ori intra la guvernare alaturi de basescomani si vor deconta costurile aventurii la urmatoarele alegeri. Se pare ca azi, in sedinta in care Geoana a fost suspendat din partid, o alta hotarare la fel de importanta a fost si fortarea intrarii la guvernare. Sub masca apararii interesului national, cele doua aripi feseniste isi vor da din nou mana peste tara (sau in buzunarele ei, cine stie!).

PS: mai multe despre framantarile interne din PSD, la Vio Bota.