sâmbătă, 30 iulie 2011

Strikeforce: Fedor Emelianenko vs. Dan Henderson

***



Ziua de azi, 30 iulie 2011 ne prilejuieste o noua reintalnire cu legenda MMA, marele maestru al stilului Combat Sambo, Fedor Emelianenko, ultimul imparat al circuitelor artelor martiale mixte, cel care a luptat atat in reteaua Rings,  in Pride, si iata, acum, in Strikeforce, flituindu-l de fiecare data pe marele combinator Dana White, stapanul si vampirul din UFC.  In Rusia se spune ca Fedor are un merit deosebit in ridicarea stimei de sine a unui popor care, in anii '90 a fost abrutizat de politicieni, rusii punandu-l intr-un pantheon in care il intalnim si pe fostul presedinte  si actual prim-ministru, Vladimir Putin. Cu privirea lui de copil, cu burta-i legendara, dar si cu o agilitate si o forta in lovituri absolut incredibila, Fedor ramane principala atractie din lumea MMA - ului.

Emelianenko impune respect fara a fi un Goliath al ringului. Spre deosebire de luptatorii americani care pun foarte mult accentul pe forta si pe procedee de lupte libere, rusul are marea sansa de a stapani aproape perfect tehnicile Sambo, stangularile si procedeele armlock, cea ce ii confera un plus de spectaculozitate. Nelipsiti din coltul sau, in timpul luptelor, sunt si cei doi calugari ortodocsi, cu aspect de Rasputin, cei care ii asigura linistea mentala. Fostul campion mondial al greilor profesionisti, Mike Tyson, afirma in 2008 ca  “pe rusul asta cu burta, nu l-a batut si nu o sa-l bata nimeni, niciodata.” Ei, intre timp s-au adunat si doua infrangeri, consecutive, administrate lui Fedor de catre luptatori brazilieni, foarte buni tehnicieni si ei, ma refer aici la Fabricio Werdum si Antonio Silva.

Despre Dan Henderson se pot spune multe lucruri frumoase. Victoriile obtinute contra unor luptatori de temut precum  Bisping, Sobral, Rich Franklin, Wanderlei Silva, Vitor Belfort sau Renzo Gracie ne arata faptul ca avem de-aface cu un fighter rasat, capabil oricand si impotriva oricui sa castige. Deseara, la Sears Centre in Hoffman Estates, Illinois, vom avea parte de o lupta pe cinste. Nu cred ca disputa se va transa la decizia arbitrilor. Eu vad KO in runda a doua.