vineri, 5 octombrie 2012

USL, cadavrul viu din politica noastra

***
Batalia pentru candidaturile la Senat si Camera Deputatilor a scos la iveala tot cea ce era mai urat in sumbra struto-camila care gireaza guvernarea Romaniei in aceste clipe. Nu voi face referire la cea ce se intampla la nivel national ci voi puncta doar situatia existenta in cadrul principalelor doua partide care compun aceasta alianta, la nivelul judetului Timis. Din pacate pentru ele,  atat PNL cat si PSD ne arata ca la nivelul etajului decizional exista oameni mult prea putin dotati din punct de vedere al flerului politic. Atat gasca aciuata in jurul lui Nicolae Robu, care paraziteaza conducerea filialei PNL, cat si haita hamesita adunata in jurul lui Titu Bojin si Ilie Sarbu, liderii formal si, respectiv cel informal, ai PSD - ului local,  nu doresc sub nici o forma ca sa piarda controlul asupra rumegatoarelor care vor reprezenta judetul in Parlamentul de la Bucuresti.
Sa luam cazul PNL - ului, partid care in ultima vreme, sub conducerea abulicului domn Antonescu si a tragicilor lui emuli din conducerile judetene, nu a facut altceva decat sa isi bata joc continuu de propria istorie, glorioasa fara indoiala, dar imposibil de reprodus in zilele noastre de catre jenantele personaje caragialiene cocotate in varful puterii. In plan local, omul lui Antonescu, Nicolae Robu , impreuna cu ciracii de umplutura care paraziteaza filiala judeteana, au reusit sa faca din PNL si candidatii pe care acesta ii propune, o gluma proasta cu iz de borhot regurgitat. In opinia acestor domni, in locul vechiului liberal Ovidiu Draganescu este oricand de preferat un pastor neoprotestant, chit ca acesta din urma nu are nici in clin nici in maneca cu judetul nostru. Motivul invocat cu nesimtire crasa de catre imberbul microb politic Cristian Busoi, a fost acela ca dl. Draganescu nu are un stagiu destul de indelungat in calitatea de membru al PNL!  Busoi a ajuns sa spuna public asa ceva! Exista o limita superioara a nesimtirii politice pe care dl. Busoi o intrece la fiecare aparitie publica. Ce cauta oare acest individ in PNL? Dar mai ales ce cauta el in filiala Timis a PNL? Greu de dat un raspuns.
 
Aceleasi genii politice care isi fac veacul in Biroul de conducere a filialei judetene, au luat decizia trecerii pe linie moarta a unui simbol al liberalismului din Timis, dl.Viorel Coifan, fost director al Institutului National de Administratie Publica, deputat de Timis si presedinte al Consiliului Judetean. In locul sau a fost preferat dl. Petru Ehegartner, un nene care acum vreo doi-trei ani cocheta foarte serios cu trecerea cu arme si bagaje in tabara PDL. Singura miscare logica pe care o putea face dl.Coifan, in urma acestei decizii nesimtite a colegilor domniei-sale din conducerea locala, a fost prezentarea demisiei din functia de vicepresedinte al filialei, lucru care s-a si intamplat de altfel.  Aceasta ne arata ce inseamna demnitatea, respectul fata de valoarea propriei persoane.
 
Si PSD - ul merge din eroare in eroare. Daca la inceputul aceste saptamani socialistii erau gata-gata sa dea o mare lovitura de imagine, reusind practic sa il convinga pe jurnalistul si consultantul politic Viorel Bota sa candideze sub sigla USL, iata ca, pe final de saptamana lucrurile au luat o turnura nefericita. Conducerea pesedista a pus conditia ca Vio sa devina membru de partid cu acte in regula in timp ce acesta, desi din punct de vedere doctrinar se regaseste in ideologia social-democrata, isi dorea o candidatura independenta pe listele USL. Daca din partea adunaturii penaliste, stransa in conducerea PNL locala, ma asteptam sa dea cu mucii in fasole, pentru mine  reprezinta o reala surpriza talibanismul si ermetismul de care au dat dovada oameni cu un mult mai pronuntat fler politic, precum Ilie Sarbu si Titu Bojin. Cei doi imi pareau niste politicieni mult mai rutinati decat cei din gasca lu' Lae, cea care conduce PNL in Timis. PSD a ratat umanizarea propriei imagini in ochii timisenilor, preferand sa se comporte exact ca si Partidul Comunist Roman cu cei pe care ii considera o devianta de la ortodoxismul originar.

Acest mod de a transa lucrurile nu face altceva decat sa intareasca aprehensiunea banatenilor asupra legaturilor nodale care ar exista intre PCR si PSD. De prea multe ori am auzit refrenul cu PSD = comunisti. Dar sa potentezi aceasta idee, mi se pare deja o mare prostie. Vio Bota va merge mai departe cu candidatura, probabil ca si independent desi sansele de reusita sunt considerabil diminuate, neavand in spate un puternic aparat de partid.  Din pacate, atat PSD cat si Vio Bota pierd din cauza acestei neintelegeri. Avem de-a face exact cu cea ce americanii numesc o lose-lose situation.

In aceste conditii, Parlamentul se va popula cu acelasi tip de bovine necuvantatoare, rumegatoare la greu, paguba imensa pentru bugetul unei tari si asa saracite din cauza unui politicianism exacerbat. Romanii vor trebui iarasi sa discearna care este raul cel mai putin rau, daca totusi mai doresc sa isi exercite dreptul constitutional de a vota. Tragic si penibil in acelasi timp.

PS: Da, stiu, sunt platit ca sa scriu asta, sunt pedelist, etc, etc... yeah, yeah...altceva mai aveti de spus?