luni, 1 octombrie 2012

Primenirea clasei politice. De ce reprezinta Vio Bota o alternativa reala?

***
Nu impartasesc aceleasi optiuni politice cu ziaristul, consultantul politic si, poate, cu ajutorul electoratului si a lui Dumnezeu, viitorul deputat de Timis, Viorel Bota.  Ba chiar in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie, am amendat chiar pe acest blog, luarile sale de pozitie in favoarea candidatului Adrian Orza si atacurile, mai mult sau mai putin elegante, la adresa actualui primar al urbei noastre, Nicolae Robu. Asa mi-a dictat constiinta, asa am facut. Astazi presa timisoreana a vuit la vestea ca Vio Bota va candida, din partea USL, pentru un fotoliu de deputat in colegiul 8 Jimbolia.

Personal salut cu cea mai mare caldura accederea in politica mare a oamenilor cu viziune, cu idei, cu principii, cu gravitate si cu seriozitate in discursul public. Ori Vio Bota reprezinta, prin toata activitatea sa, tocmai acest gen de personaj politic/politizat.  M-am saturat de caricaturi politice, de oameni de paie care uita de cele mai multe ori verbul acasa, atunci cand trebuie sa adreseze mesaje cetatenilor. M-am saturat de politicieni "profesionisti", incapabili de a depasi o anumita conditie lumpen-cetateneasca. Din pacate prea multi politicieni romani cad in patima dublului discurs. Sa luam exemplul judetului Timis. Zona aceasta a tarii a fost mai tot timpul vitregita, datorita accederii in functiile de parlamentar a unor necuvantatoare, animale politice interesate exclusiv de parvenire, fara nici o legatura reala cu locul pe care ar trebui sa il reprezinte la Bucuresti. 

Cu toata sensibilitatea manifestata de catre Vio Bota fata de stanga politica, el este in esenta un conservator. Toate luarile sale de pozitie il definesc ca pe un sustinator al Normalitatii, cu toate formele pe care aceasta Normalitate o poate lua. Valori familiale impartasite, credinta in Dumnezeu, echilibru in exprimarea in spatiul public. Aceasta este definitia unui conservator. Dezvoltand subiectul ideilor exprimate deschis, viitorul candidat la deputatie s-a remarcat printr-un discurs politico-jurnalistic rational, neintrand niciodata in schimburi de replici dure, care se lasa de obicei cu cuvinte sau expresii contondente. Poate doar atunci cand interesele de consultant politic o cereau.

Vreau sa salut ideea PSD de a coopta in politica de prima liga oameni de valoare, care au habar despre ce vorbesc si care cunosc zona pe care ar trebui sa o reprezinte in Legislativul de la Bucuresti. Ne-am saturat de candidati ramas fara "coledzi", impusi de la Centru, care nu fac altceva decat sa reinvie personajele lui Caragiale. Ar trebui ca filialele partidelor politice din Timis sa spuna NU conducerilor centrale, atunci cand acestea doresc ca, trecand peste dorinta membrilor locali, sa puna niste candidati rupti total de spiritul regiunii.