luni, 20 aprilie 2009

Impresii dupa o Sarbatoare a Pastelui petrecuta la tara

***


Trepidatia marilor orase ne face sa traim paralel cu valorile morale si materiale normale, validate in acest sens de catre poporul roman de-a lungul veacurilor de existenta. Fara sa ma fac portstindardul unui poporanism intarziat, fara sa fiu apostolul unei noi scari de valori, diferenta dintre scriptele lasate de stramosi si realitatea de zi cu zi este enorma.

Iar mai cu seama aceste diferente sunt sesizabile in momentul in care constati contrastul dintre sat si oras. Am avut privilegiul de a petrece Sfintele Sarbatori ale Pastelui in satul de origine al sotiei mele, Rovinita Mare sau Omorul Mare din judetul Timis. O natura primitoare, plina de verdeata, un aer incredibil si o Barzava mai involburata ca oricand. Obiceiuri si traditii imbratisate de catre toti membrii comunitatii.

Rovinita Mare este o localitate multietnica populata ab initio de catre doua etnii: romanii si maghiarii. Am fost uimit de faptul ca, desi catolicii maghiarii sarbatorisera Pastele inainte cu o saptamana, ei ii salutau pe co-comunitarii lor romani sau ortotocsi cu urarea "Hristos a inviat!". Noua, celora veniti de la oras acest fapt ni se pare extraordinar. La fata locului aceasta este normalitatea.

Intr-o asemenea comunitate nu o sa aibe succes niciodata nici extremistii lui Vadim si Becali si nici bondarii care cer autonomia etnica a comunitatii maghiare. Da, aceasta este normalitatea.

Sigur, nici in acest colt de paradis nu lipsesc minusurile; gasesti oricand un Gheorghe care asculta manele la maxim, gasesti si aici indivizi care au calcat intr-un scuipat de smecher si s-au trezit pe un Ducatti Monster. Dar poti face abstractie de aceste neajunsuri. Natura este extraordinara. Oamenii, in marea lor majoritate, sunt extraordinari. Iar Barzava are peste cat sa hraneasca intreaga Timisoara timp de cinci ani.

Oameni buni, este un colt de Paradis. Credeti-ma pe cuvant. Inca nu exista pensiuni turistice sau hoteluri in zona (si sper sa nici nu apara) dar merita vizitata aceasta comunitate. Credeti-ma!