marți, 14 aprilie 2009

Discursul presedintelui. Tardiv, greoi, inexpresiv

***


Iata ca, la presiunea societatii romanesti presedintele a vorbit si despre Basarabia. Greu de urnit in aceasta directie prezidentul! Din pacate Basescu nu mai spune nimic in discursurile sale. Nu stim care au fost resorturile care au determinat iesirea din mutenie a individului dar mai bine ele nu ar fi existat.

Ne-am complacut in a accepta situatia grava care exista in Molova de peste Prut de vreo zece ani incoace. Daca pana in 2003-2004 situatia era scuzabila datorita pozitiei insignifiante pe care o avea Romania pe plan extern, odata cu aderarea tarii la NATO si Uniunea Europeana situatia ar fi trebuit sa se schimbe.

Dar pentru ca vocea Romaniei sa se auda in lume ai nevoie de o politica externa coerenta, ancorata in realitatile imediate. Ori, Romania in era Basescu a fost si este inexistenta in dezbaterile europene. Ar trebui sa ne mai miram atunci de faptul ca in contextul actual din Moldova ex-sovietica Romania nu se poate baza pe nici un aliat euro-atlantic?

Basescu si-a batut joc de diplomatia romaneasca. Politizarea ei excesiva, promovarea nepotismului, slaba implicare a presedintelui in acest domeniu au fost cauzele care au condus la aceasta stare de lucruri. Presedintele este factorul decident in politica externa romaneasca. Ori ce pretentii am putea avea in acest sens din partea unui politician care se gaseste intr-o perpetua campanie electorala interna?

Mogulii cei rai. Variatiuni pe aceeasi tema cu Traian Basescu

***


Basescu este un nelinistit nevrotic. Presedintele revine la o tema obsedanta pentru el: mogulii. Daca mai acum vreo cincisprezece ani aveam un autor de SF patriotard care vedea ca toate tarele societatii romanesti sunt opera bubulilor iata ca actualmente insusi presedintele Republicii vorbeste despre o conspiratie. A mogulilor.

Conspiratie indreptata impotriva cui? A Romaniei? Nttt! A familiei Basescu, nene! Onor prezidentul nu are nimic de spus referitor la evenimentele din Basarabia dar are timp berechet sa se rafuiasca in spatiul public cu cei care ii pune la indoiala onoarea de famelist convins. Nereperata inca. Onoarea...

Deci ramane cum am stabilit: averea Ioanei Basescu se datoreaza partajului din procesul de divort cu Bodo, presedintele este sarac, are doar un apartament. Atat. Cat despre moguli:
“Se pare că sunt moguli care au intrat in trepidaţii pentru că şi-au dat seama că şi oamenii foarte bogaţi pot ajunge la închisoare” . Asa spune presedintele.

Da domnule presedinte dar vedeti Dumneavoastra, din trepidatiile mogulilor se naruieste Cotroceniul peste matale. Mai discutam pe tema aceasta, asa, prin toamna!