joi, 21 aprilie 2011

Canibalizarea mogulilor


***
Buboiul purulent care tot crestea in marime si care se numeste Realitatea TV s-a spart, revarsand asupra societatii romanesti puhoaie pestilentiale. Inregistrarea data publicitatii de catre Sebastian Ghita, prin intermediul Hotnews (de data aceasta nu as sari ca si ars impotriva oficiosului online cotrocenist, sursa inregistrarii nu este de gasit in cadrul Parchetului ci este chiar Ghita), ne arata un Sorin Ovidiu Vantu trecut bine de tot de limitele legii, bravand cu sutele de morti ingropati de catre el pe "dealurile Moldovei", si explicandu-i afaceristului ploiestean cum ar putea sa ii suiere si lui gloantele pe la urechi.

Vantu are darul de a deveni total impopular deoarece nu poti in nici un chip sa aperi cauza unui infractor de drept comun. De la FNI si pana la executiile de raketi, trecand prin complicitatiile cu "bulibasi" din Romania in timpul cuponiadei, dl. Vantu isi creeaza el insusi imaginea unui don Corleone autohton, rapace, violent, plasandu-se la mii de ani lumina de iconografia conform careia el este un important jucator pe bursa, capabil de a prevedea cresteri si descresteri ale unor companii sau a unor domenii de activitate economica. Din partea unui om care a condus un imperiu economic (e adevarat, aflat acum in pragul falimentului) ma asteptam la mai multa retinere, la abordarea altor cai de rezolvare a unui conflict pe care tot el l-a amorsat, trecand managementul Realitatea Media catre grupul condus de Sebastian Ghita.

Exiturile de anul trecut ale d-lui Vantu din intreprinderile media pe care le detinea au fost paguboase pentru acesta. Pe langa pierderile financiare resimtite de catre acesta, putem constata si o anumita canibalizare a actualilor manageri, impotriva lui Vantu. Sorin Ovidiu Vantu este un personaj al trecutului, care apartine perioadei de tranzitie post-decembrista. Mare parte a averii a acumulat-o la sfarsitul anilor '90, atunci cand totul era permis in aceasta tara. Precum dinozaurii preistorici, care au disparut datorita inadaptabilitatii la noile conditii create de o atmosfera mai puternic oxigenata, asa si personaje gen Vantu par complet incapabile de a respira intr-o lume normala. Pentru mine nu exista dubii in cea ce priveste nivelul de infractionalitate la care a ajus Vantu. Insa momentul arestarii este unul prost ales pentru actul de justitie, cu un ministru demisionat pentru deturnare de fonduri europene, cu fostul sef de la CFR, Necolaiciuc revenit cu informatii suplimentare despre mafia personala a fostului ministru al Transporturilor, Traian Basescu. Neincrederea persista, din acest punct de vedere.

Din convorbirea inregistrata data publicitatii de catre Sebastian Ghita, reiese ca Vantu inca are surse de informatii destul de puternice, din moment ce isi permite sa afirme ca patronul Asesoftului nu este altceva decat un om scos la inaintare de catre acea parte a Securitatii care s-a perpetuat dupa 1990, sub noua palarie numita SRI, sub conducerea lui Virgil Magureanu. Personal ma astept la o exacerbare a invectivelor aruncate pe piata de catre cele doua parti, la o noua polarizare a mediei romanesti, intre cei anti si cei pro-Vantu. Personajul rocambolesc este foarte suculent pentru o presa tabloidizata, avida dupa senzational.