marți, 10 iulie 2012

Socul normalitatii. Crin Antonescu la Cotroceni

***
Intre alte caracteristici de caracter, noi, romanii, o avem si pe aceea de a obisnui destul de rapid cu raul, cu lucrul stramb facut, cu jumatatile de masura, pe principiul ca ne-om descurca noi si asa. Numai tinand cont de modul acesta de a gandi, putem sa realizam mecanismul prin care un presedinte rau, precum Traian Basescu, a reusit sa se insurubeze in fruntea tarii, fara ca cetatenii de bun simt sa opuna cea mai mica mica forma de rezistenta civica. Opozitia reala s-a facut de catre presa poate mai mult decat de politicieni sau de societatea civila, atat de militarizata in ultimul timp.

Obisnuiti fiind cu raul, am uitat ca mai exista si bine pe lumea aceasta. Intoxicati de prezenta in spatiul public a unui presedinte care prezenta mult prea multe tare comportamentale pentru a nu ne pune intrebarea legitima "ce dracu cauta asta la Cotroceni?" nu am realizat ca alternativa exista si asteapta doar momentul pentru a se manifesta deplin. Am vazut starea de normalitate la resedinta presedintelui Romaniei! Lucru de neimaginat in mandatul lui Traian Basescu! Am vazut un Crin Antonescu normal, cu un discurs adecvat unui sef de stat, vorbind cu masura si cu tact, raspunzand si intrebarilor de tip soparla, fara sa il intrebe pe reporter ce mai fac fratii Paunescu si cate banci au mai devalizat acestia in ultimul cincinal. Neavand exercitiul normalitatii, pentru multi dintre noi a fost socant sa constate ca exista si o alta tipologie de presedinte, cadrabila Constitutiei Romaniei, cea care prevede in mod expres principiul separatiei puterilor in stat.

Privind la maniera in care Crin Antonescu s-a raportat in aceasta seara la functia de presedinte al Romaniei, nu pot sa nu imi exprim inca o data regretul ca acesta nu a ajuns presedinte din 2009. Fata de un Traian Basescu obosit (unii inca sustin ca este si bolnav), vivacitatea intelectuala a lui Antonescu a avut un efect tonic. O declaratie de principii clara, concisa, directa, fara onomatopeele si ticurile verbale care au caracterizat iesirile publice din ultima vreme ale lui Traian Basescu. In aceasta seara l-am vazut la Cotroceni pe viitorul presedinte ales al Romaniei. Profilul de presedinte aratat de Antonescu vine ca o manusa pentru o tara vlaguita de prezenta lui Traian Basescu in functia de sef de stat. Cred ca de aceasta data a sosit vremea pentru normalitate.Doamne ajuta!