vineri, 1 mai 2009

Valerică Stoica, din nou despre unitatea Dreptei. A cata oara?!?!

***


Domnul Valeriu Stoica ne-a obisnuit in ultimii cincisprezece ani sa revina ciclic cu cate o lucrare despre unitatea Dreptei romanesti. Singura calitate vizibila dobandita de catre fostul lider al PNL in urma acestor lungi eseuri indoielnice ca si valoare programatica este aceea de grafoman incurabil.

Marturisesc spasit ca nu am apucat sa frunzaresc noua lucrare a domnului Stoica, "Reconstructia Dreptei", scrisa in colaborare cu Dragos Paul Aligica. In schimb am citit din scoarta in scoarta cartea scoasa anul trecut cu titlul pompos "Unificarea dreptei". Punctele de vedere exprimate de catre ideologul de serviciu al partidului prezidential anul trecut nu depasesc valoarea unei cepe degerate.

Ma veti intreba, poate, de ce fac aceasta afirmatie? Pai, Valerica fara frica se descalifica din start. Ideile considerate novatoare de catre criticii de curte ai Cotrocenilor sunt aceleasi pe care Stoica le promova acum 6-7 ani. Cu o deosebire. Daca atunci el vedea ca si factor coagulant al Dreptei PNL - ul, acum, normal am putea spune, aceasta onoare apartine lui Traian Basescu si in subsidiar (dar in subsidiar rau de tot!) PD - ului.

Poate unora li se va fi parut normala aceasta evolutie. Mie nu. Si nu mi se pare normala dintr-un singur motiv mare si lat; dl. Stoica pleaca de la ipoteza eronata ca PD - ul ar fi partid de dreapta. Nimic mai fals. Nici macar accederea in structurile popularilor europeni nu scuza folosirea exclusiva si excesiva a populismului ca si arma politica.

Valeriu Stoica nu are ce sa ne mai spuna nou. Este un personaj compromis definitiv in politica romaneasca. Iar productia de maculatura care ii poarta semnatura nu reprezinta decat variatiuni pe aceeasi tema. Data la Cotroceni. So long, Valerica!