sâmbătă, 29 mai 2010

In sfarsit recunoastem. Stam execrabil cu organizarea in teritoriu


***

„Dorim să ne consolidăm organizarea şi în teritoriu şi în Timişoara. Cred că suntem deficitari în această privinţă. Am crezul că primul lucru pe care trebuie să îl facă PNL Timiş este să îmbunătăţească organizarea. După aceea vom face o inventariere a aspiraţiilor oamenilor pentru diverse funcţii politice”. Declaratia aceasta ii apartine prof. univ. dr. Nicolae Robu, rectorul Politehnicii din Timisoara , senator, presedinte al organizatiei PNL Timis si viitor candidat la Primaria Municipiului Timisoara.

Cred ca dl. Robu se regaseste printre primii presedinti de filiale judetene care recunosc deschis aceasta problema a PNL. Cu putine exceptii (nu mai mult de cinci), Partidul National Liberal sta prost din punct de vedere organizatoric in mai toata tara. In mai toata perioada perioada postdecembrista, liberalii nu au excelat niciodata la acest capitol, regasindu-se intr-o totala antiteza fata de realitatile existente in perioada antebelica sau interbelica.

Eu am spus-o mai demult; daca nu esti in stare sa faci din activul de cadre al acestui partid o armata adevarata, capabila de a se razboi cu cele doua monstruozitati create de FSN (aripa PD si aripa PSD) atunci ar fi mai bine sa te retragi. Mult prea multe dezamagiri am trait in acesti douazeci de ani pentru a mai incredinta viitorul acestei tari acelor politicieni adusi in functii de cele doua mari aparate de cadre de partid.

Ar trebui sa existe un efort concentrat la nivel national al PNL, in sensul exportului de know-how dinspre filialele performante catre cele inexistente din punct de vedere organizatoric. Ori Timisul face parte din aceasta categorie. Cu putine exceptii, PNL - ul este invizibil la nivel de comune sau sate. De obiceii in preajma alegerilor locale se incropeste cate o organizatie comunala pentru a legitima vreun candidat la primarie fara nici o legatura cu partidul. Exemple in acest sens exista cu nemiluita.

Conditia sine qua non pentru a castiga puterea la nivel national o constituie buna organizare locala si, implicit, cat mai multi primari si consilieri.  Primul care a inteles acest lucru a fost Traian Basescu. Acesta, in 2004,  a facut din PD al doilea partid din tara in cea ce priveste numarul de mandate de primar castigate. Asa s-a constituit baza actualei puteri detinute de PD in Romania.

Sunt curios insa cati liberali din Timis au inteles mesajul presedintelui Nicolae Robu. Parerea mea? Mult prea putini.