luni, 27 septembrie 2010

O demisie de onoare care face rau Romaniei

***
Am mai avut prilejul sa o spun pe acest blog dar ma repet; dintre toti pedistii de prim-plan care s-au perindat din 2004 incoace pe la Guvern sau in Parlament, singurul care nu cadra cu postura de basescian tampit a fost Vasile Blaga. Buldogul stie administratie, stie sa conduca , a stiut sa se faca eficient in oricare dintre functiile politice au ba pe care le-a ocupat.  Si mai exista un amanunt pe care multi l-au trecut cu vederea prin prisma apartenentei lui Blaga la PD: acest om are coloana vertebrala, este vertical in orice situatie, nu s-a compromis niciodata in starea de molusca, atat de familara activului de cadre de prim esalon al PD - ului.

Basescu a vazut in Vasile Blaga exact cea ce el nu este; administratorul perfect care tace si face. In Bucurestii primarului Basescu se urla zilnic contra PSD - ului dar nu se facea absolut nimic din punct de vedere edilitar. Ori Basescu uraste acest gen de om, asezat, calculat, capabil de travaliu intens, destupat la minte, capabil de a extrage bunele idei si din zonele nefamiliarizate cu doctrina basesciana. Un amanunt deloc de neglijat: Ministerul de Interne este singură instituţie din România care a reuşit să absoarbă 100% fondurile europene, peste 600 milioane de euro. Asta in conditiile in care media accesarii fondurilor de la UE disponibile pentru Romania este de doar 15%.

Prin demisia de onoare a lui Vasile Blaga, Romania ca si tara pierde cel mai mult. Probabil ca viitorul titular de la Interne si Administratie se va alege dintre favoritii Elenei Udrea. Cotroceniul isi va numi acolo un fidel, capabil de a  manari rezultatele unui eventual referendum privind demiterea lui Traian Basescu. Poate vom avea parte acolo de Gabriel Oprea, seful mafiei personale a lui Adrian Nastase, dupa expresia d-lui Basescu. Sau poate "europeanul" Cristian Teodorescu va fi fericitul inlocuitor al d-lui Blaga? Cine poate stii acum.

In urma lui Blaga raman rezultate. Stacheta este ridicata foarte sus pentru inlocuitorul acestuia. Insa sunt gata sa tin un pariu: viitorul ministru va rezista in functie maxim pana in ianuarie-februarie. Se baga cineva?