sâmbătă, 15 august 2009

Despre cum se "lucreaza" din interior ideea generoasa de dreptate. Cazul Comisiei Udrea

***


A devenit un fel de secret de-al lui Polichinelle faptul ca pe piata exista o inregistrare in care patru membrii ai comisiei parlamentare de ancheta care o are ca subiect pe actuala ministresa de la Turism pun la cale o asa-zisa crucificare a Blondei.

Dar cum s-a ajuns pana aici? Simplu. Se ia una bucata deputat idiot PSD cu ganduri de duca catre PD si cu dorinta mare de banuti din partea mass-media, se doteaza cu un banal reportofon si se trimite la munca, la comisie. Pentru ca idiotul este membru al comisiei!

Vrand-nevrand, prostul de reportofon inregistreaza tot, inclusiv discutiile private dintre membrii. In aceste discutii isi fac locul si consideratii de ordin personal, legate de relatiile pe care acesti domni si doamne le-au avut de-alungul vremii cu doamna Perdeluta. Ei, si ce se aude in aceasta inregistrare? Pai reiese destul de clar ideea de a fi identificate probele necesare deferirii ministresei catre oarba Justitie.

Si uite asa se face praf un demers de bun simt. Pentru ca, oricum o luam, tot antepronuntare se numeste din moment ce nu au fost administrate toate probele in fata comisiei iar martorii citati au fost audiati doar intr-un numar foarte mic.

Prin aceasta modalitate se va ingropa un caz de deturnare de fonduri clar precum lumina zilei. Si mai mult, beneficiind de complicitati interne si de amatorismul unui neica-nimeni gen Orban, chiorul puncteaza din nou in lupta cu opozitia. Maine se aude a fi o zi plina din punct de vedere al reactiilor politice.

Halal sa-ti fie, coane Ludovice!

Modelul politic Tariceanu versus Boccii actuali

***


Se spune ca niciodata nu realizezi valoare reala a unei om politic decat atunci cand el nu mai ocupa functia care l-a facut celebru. Da, acesta este adevarul si in cazul lui Calin Tariceanu. Fostul premier al Romaniei, cel care a patronat boomul economic romanesc dintre anii 2005-2008 reprezinta in acest moment un punct de referinta in galeria premierilor romani din ultimii o suta cincizeci de ani. Cu siguranta ma veti intreba pe ce ma bazez?

Pai haideti sa vedem care au fost circumstantele in care a trebuit sa evolueze politic premierul Tariceanu si ce a realizat el in aceste conditii vitrege. Tariceanu a trebuit sa guverneze (sa "coabiteze" este expresia potrivita!) cu un presedinte inapt pentru functia suprema, fire conflictuala, incapabil de dialog, promotor convins al modelului "Belarus" in Romania. Se intitula presedinte-jucator. Hmmm!

Calin a trebuit sa guverneze cu un cabinet in care ministrii pedisti se subordonau exclusiv presedintelui si in nici un caz sefului lor direct. A trebuit sa faca o echilibristica extraordinara. Si a reusit. A mers pe sarma atat timp cat functia i-a impus acest lucru. Fie ca a fost vorba de relatia cu PD - ul "aliat", fie ca discutam despre modul in care guvernul minoritar PNL a reusit sa isi treaca prin Parlament legile necesare bunei guvernari a Statului cu ajutorul PSD, Tariceanu a reusit.

Si-a ales oamenii potriviti, capabili de a negocia cu oricine aproape orice. Aici discutam despre fler politic. Discutam despre acea insusire pe care doar marii oameni de stat o detin. Am avut privilegiul sa il cunosc personal pe Tariceanu in septembrie 2007 la Timisoara, cand inca eram membru PNL, cu prilejul lansarii Polului de Centru Dreapta. O constructie politica esuata doar datorita frictiunilor de neinteles care au avut loc in sanul PNTCD - ului, intre noi fie vorba.

Tariceanu avea capacitatea de a convinge. Acest lucru nu era vizibil in fata unui auditoriu foarte numeros, insa in discutiile personale era foarte convingator. M-am numarat si inca ma numar printre sustinatorii lui Crin Antonescu. L-am dorit pe Crin presedinte al PNL, il doresc acum presedinte al Romaniei. Insa acest fapt nu trebuie sa ne orbeasca si sa nu vedem meritele unor politicieni adevarati.

Trecut-au anii, vorba poetului. Ce avem acum? Avem o parodie de guvern condus de catre un grotesc Mini-Me, incapabil de a articula o strategie eficienta de iesire din criza.Patronul acestui guvern de incapabili se regaseste la Cotroceni. El este parte a acestui guvern antinational.