marți, 24 februarie 2009

O viziune sumbra asupra leadershipului politic din Banat

***


Revin la o tema care, marturisesc cu sinceritate, ma framanta de ceva timp. Si ma refer la inapetenta banatenilor pentru politica mare, cea adevarata, de anvergura nationala si europeana. Din pacate avem foarte putine exemple de politicieni romani importanti care sa isi aibe radacinile in zona noastra de tara.

Aici trebuie sa operam o diferentiere intre Timis si Caras-Severin. Carasul a produs totusi un Frunzaverde sau un Talpes, politicieni de anvergura nationala chiar daca primul este izolat in PD iar cel de-al doilea are o moralitate indoielnica. Timisul cu cine s-ar putea lauda? Cu un Ilie Sarbu cumva? Ma indoiesc ca este un politician atat de important precum lasa sa se acrediteze domnia sa.

Ilie Sarbu nu are nici cea mai mica treaba cu judetul Timis. Banatenii timiseni reprezinta pentru el doar masa aceea de fraieri care, din patru in patru ani, ii acorda votul pentru a accede in Parlament. Acesta sa fie oare tipul de politician preferat de banateni? Ma indoiesc. In primul rand Sarbu nu se incadreaza profilului unui leader politic care ne spune ca Leadershipul se referă la un proces prin care o persoană poate influenţa un grup de indivizi în realizarea unui obiectiv comun.

Problema majora care pe mine ma ingrijoreaza profund este aceea ca nici generatia anilor 2000 nu decanteaza lideri politici adevarati. Cel putin nu in Timis. PSD - ul defileaza cu Sorin Grindeanu, om provenit din mediul academic timisorean. Insa profilul schitat de presa individului il prezinta pe acesta ca pe un Dinu Paturica modern, incapabil sa isi depaseasca conditia de politician de birou. Functia de viceprimar al Timisoarei este una negociata politic si nu una decisa de urne.

PD - ul l-a promovat in ultimii ani pe Alin Popoviciu. Asocierea imaginii lui cu clubul de fotbal Poli Timisoara i-a adus o anumita doza de notorietate care l-a ajutat sa ajunga in Parlament dupa alegerile parlamentare din luna Noiembrie. Dar...atat! In Camera Deputatilor face parte din lumea necuvantatoarelor. Totusi imaginea lui publica este una mai puternica decat cea a lui Radu Lambrino, alt tanar pedist care intr-un intreg mandat de parlamentar a vorbit 49 de secunde la tribuna Camerei. O fi sustinut vreun proiect banatean?

PNL - ul timisean ataca viitorul cu tanarul eurodeputat Cristian Busoi in fruntea organizatiei judetene. Nu am avut onoarea de al fi cunoscut personal pe domnul Busoi insa primele declaratii facute dupa accederea in functia de presedinte al filialei ne indica un om fara o charisma deosebita dar de o inteligenta remarcabila. Sa speram ca avem de-aface cu un foarte bun organizator pentru ca eu nu il vad in stare sa insufleteasca multimile prin discurs public. Va avea mult de furca cu oameni precum Cosmin Costa sau Leontin Demayo, indivizi care nu au muncit nici o zi in viata lor dar conduc limuzine de zeci de mii de euro. Tinerei si ei!

Concluzionand, Timisul se afla intr-o situatie destul de dificila. Reprezentarea judetului in cercurile puterii de la Bucuresti este una facuta extrem de prost. Banatenii ar trebui sa abandoneze intr-un final acea scarba fata de politica care nu face altceva decat sa indeparteze din viata publica a cetatii oamenii de calitate. Avem nevoie de fete noi in politica, neintinati de jocurile politicianiste, avem nevoie de politicieni cu viziune, capabili sa sprijine politic dezvoltarea judetului. Oare se gasesc asemenea oameni in Timis?